BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Almát ne vegyenek!

Nem jó üzlet most az Apple. A kínai eladások rosszul alakulnak. A piaci turbulenciák sem segítenek. De legalább osztalékot fizet a cég.

Büntették az Apple részvényeit az elmúlt egy évben, az amerikai technológiai óriás papírjainak árfolyama közel 25 százalékot esett tavaly nyár óta. Vagyis a cég piaci kapitalizációja több mint 200 milliárd dollárral csökkent egy év alatt. A fundamentális kilátások nem a legkedvezőbbek a kínai értékesítések gyengélkedése miatt, és egy technikai tényező is ront most a társaság helyzetén.

Felülvizsgálat alá kerülnek ugyanis a széles körben követett amerikai Russell-indexek, ami eladási hullámot generálhat az Apple részvényeinek piacán. Az átsúlyozás pénteken, az amerikai tőzsdék zárása után lépett életbe, és az Apple esetében a súlyok csökkentésére kerül sor. A Russel 1000 indexben például a Credit Suisse számításai szerint a korábbi 2,77 százalékról 2,52 százalékra csökken az Apple súlya. A változtatás mögött az áll, hogy a saját részvény vásárlások miatt drasztikusan csökkent a piacon forgó részvények száma és az Apple egyre kisebb részét adja az index teljes piaci kapitalizációjának.

Az indexkövető alapok kezelői kénytelenek a portfóliót az új súlyokhoz igazítani, ezért ha csökken egy részvény súlya, akkor el kell adniuk részvényeket. Az eladói nyomás alatt pedig tovább eshet az Apple árfolyama.

A piaci környezet egyébként sem túl kedvező. A részvénypiacok idegeskedéssel reagáltak a brit kilépés hírére, és a bizonytalanság a következő hetekben is fennmaradhat. A ciklikus szektorok, mint például a technológiai papírok, különösen érzékenyek a befektetői hangulatra, így a részvénypiaci turbulenciák esetén hajlamosak az alulteljesítésre.

A fundamentális helyzet sem túl fényes az Apple-nél. A kínai okostelefon-piac lassulása és az erős verseny következtében az iPhone-értékesítések két számjegyű ütemben csökkentek az első negyedévben, és cég legutóbbi gyorsjelentése is nagy csalódást okozott. A profit elmaradt a várttól, amire 2012 óta nem volt példa a cégnél.

Abban lehet bízni, hogy a pénteki nagy részvénypiaci esések után lesz egy felpattanás. Az Apple mellett szólhat még az is, hogy erős készpénztermelő képességű cégről van szó, nettó készpénzállománya 161 milliárd dollárra rúgott március végén. Ebből pedig akvirálhat, vagy még több osztalékot fizethet. Az Apple ugyanis lassan már inkább osztalékpapír lesz, és aktívan veszi a saját részvényeit, 2018 végéig 250 milliárd dollárt költhet saját részvények vásárlására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.