BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az autóipar is készülhet a Brexitre

Szinte minden szektor megérezné, ha a britek kilépnének az EU-ból, a Morgan Stanley szakemberei szerint az autógyártók sincsenek bebiztosítva a kockázatok ellen.

Az európai autógyártóknak is komoly kockázatot jelent, ha a Brexit-hívők győznek – hívták fel a figyelmet a Morgan Stanley járműipari elemzői –, bár EU-tól való elszakadás, illetve az ettől való félelem nem minden gyártóra hat egyformán. Az Egyesült Királyságban eladott új járművek jelentős hányada importból származik: tavaly valamivel több, mint 2,6 millió új autó talált ott gazdára, ebből csupán 1,6 milliót gyártottak helyben, vagyis az ország nettó járműimport igénye 1 millió közelében volt. Ennek a döntő többsége Európából származott, értéke pedig meghaladta a 30 milliárd eurót.

Ma az egyik a legégetőbb probléma, hogy a Brexit-félelmek hatására az angol font érdemben gyengült a vezető devizákkal szemben. Az euróval szemben például a font közel 15 százalékkal értékelődött le tavaly júliusi lokális csúcsához képest. Ez rossz az olyan autóipari cégeknek, amelyek nem rendelkeznek helyi gyártással – mint például a Daimler, a Volkswagen és a Peugeot –, mert míg a költségeik jelentős része euróban vagy más devizában keletkezik, addig a bevételeiket fontban realizálják. A kedvezőtlen devizahatás negatívan hat a profitabilitásra. Azok az autógyártók viszont, amelyek komoly kapacitásokat építettek ki az Egyesült Királyságban, élvezhetik majd a gyenge font áldásos hatását, hiszen a gyártási költségeik fontban keletkeznek, míg bevételeiket más devizában is realizálhatják. Ilyen szereplő a Nissan, a Jaguar Land Rover és a MINI.

A Brexit következménye lehet a vámunió megszűnése is, amelynek hatására az autógyártóknak ismét számolniuk kellene az importvámmal és a termékeikre kivetett adóval – igaz, nem azonnal, hanem legkorábban két év múlva. Ha nem sikerül semmilyen formában egyezségre jutniuk a feleknek, akkor az importvám bevezetése az EU-ban versenyhátrányba hozná a Jaguar Land Rovert, a Nissant és a MINI-t a többi autógyártóval szemben, s ennek következtében piacot veszítenének. Az Egyesült Királyságban viszont pont fordított lenne a helyzet, hiszen ott a többi autógyártónak kellene szembenézni az importvámmal és az adóval, ez pedig a fentiek helyzetét erősítené. Összességében a két hatás tompítaná egymást.

Van még egy lehetséges hatás is: előfordulhat, hogy romlik majd a finanszírozási környezet – nő a járműhitel és a járműlízing költsége –, amire valószínűleg nagyon érzékenyen reagálna az ország autópiaca. Az elmúlt években ugyanis döntően pont e költségek kedvező hatása pörgette az eladásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.