BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertesei: európai bankok

A Brexittel kapcsolatos aggodalmakat különösen a bankszektor szenvedte meg a múlt héten. Pénteken azonban egy kisebb korrekció bontakozott ki a pénzügyi szektorban, Európa-szerte emelkedett a bankok kurzusa. Különösen az olasz bankok szárnyaltak, a Banco Popolare és a Banca Popolare di Milano is közel 5 százalékkal értékelődött fel, de az Unicredit részvényei is több mint 4 százalékkal drágultak. Az Unicredit emelkedése mögött egyedi sztori is meghúzódott, a Reuters értesülései szerint a hónap végéig három jelöltet nevez meg majd a bank a vezérigazgatói pozícióra. Jól teljesítettek a brit bankok is, a Barclays árfolyama szintén 4 százalékos emelkedést mutatott fel a hét utolsó kereskedési napján, a Royal Bank of Scotland és a BNP Paribas pedig 3 százaléknál nagyobb pluszt könyvelhetett el.


A nap vesztese: arany

Az utóbbi napokban érezhetően felerősödtek a befektetői félelmek a brit EU-kilépéssel kapcsolatban, ami jelentős volatilitást és eséseket okozott a kockázatosabb eszközök piacán. A félelmek a pénteki kereskedésben átmenetileg enyhültek, ami viszont meghozta az eladókat az arany piacára, a nemesfém unciánkénti ára 6 dollárral, 1292 dollárig esett. Az előző napokban az arany jelentős emelkedést produkált, a befektetői kockázatkerülés ugyanis a biztonságos eszközök felé terelte a figyelmet, az arany így 1300 dollár felett kétéves csúcsot állított be. Az arany az idei 24 százalékos drágulásával a legjobban teljesítő eszközök között szerepel. Hosszabb távon továbbra is a Fed kamatpályája lehet meghatározó a fém árára. A kamatemelési ciklus várható elhúzódása szintén az arany árfolyamának erősödését támogatja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.