BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertesei : görög bankok

Emelkedtek a görög bankpapírok a csütörtöki kereskedésben, az Alpha Bank árfolyama 4 százalékkal, az Eurobank Ergasiasé pedig 1,5 százalékkal erősödött. Az emelkedés hátterében az EKB bejelentése áll, miszerint elfogadja a görögök bóvli államkötvényeit is biztosítékként a görög bankrendszernek nyújtott jegybanki hitelekhez. Ezzel Görögország hozzájuthat az olcsó jegybanki forrásokhoz. Májusban a görög kormány és nemzetközi hitelezői között megállapodás született egy 7,5 milliárd eurós mentőcsomagról, ezért valószínűleg az idén nyáron elmarad a görög csőddel kapcsolatos piaci pánik. Az EKB 16 hónapja zárta el a hitelcsapot az ország elől, a helyzet most elég stabilnak tűnik ahhoz, hogy a bankszektornak újra olcsó forrásokat biztosítson. A görög bankok azt remélik, hogy ez növeli a bizalmat, és ismét nőhet a betétállományuk.


A nap vesztese: Nordea

Eladói nyomás alá kerültek a legnagyobb skandináv pénzintézet, a Nordea Bank részvényei, a papírok több mint

5 százalékkal értékelődtek le a stockholmi kereskedésben. Ilyen mértékű napi árfolyamesésre március közepe óta nem volt példa a társaságnál. A részvények ráadásul magas forgalom mellett estek, a napi forgalom a 3 havi átlag több mint 170 százaléka volt. Az esésben szerepet játszott, hogy a JP Morgan a korábbi felülsúlyozásról semlegesre rontotta ajánlását a részvényekre vonatkozóan. A leminősítést elsősorban azzal magyarázták az amerikai befektetési bank elemzői, hogy a pénzintézet tőkeemelésre kényszerülhet, miután alulbecsülte vállalati hitelportfóliójának kockázatait. Médiaértesülések szerint a banknak akár 9,8 milliárd dollár összegű tőkepótlásra is szüksége lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.