BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eladtak az MNB-s alapítványok

Közel 10 milliárd forint értékben értékesíthetett euróban denominált állampapírokat májusban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott fél tucat alapítvány. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy eurós állampapírjaik értéke 61,5 milliárd forintot tett ki az április végi 71 milliárddal szemben, miközben forintos állampapírjaik 125 milliárd forintos értéke nem változott – közölte a Világgazdaság érdeklődésére Fekete Zoltán, az alapítványok 267 milliárdos vagyonát kezelő Pallas Athéné Domus Optima vezérigazgatója. Az alapítványok még nem annyira naprakészek, mint vagyonkezelőjük. A honlapjaikon közzétett adataik szerint ugyanis májusban kizárólag egyikük, a Pallas Athéné Domus Concordiae hajtott végre állampapírügyletet: még a hónap elején 10 millió forint névértékű kamatozó kincstárjegyet értékesített.

A 10 milliárdot közelítő állampapír-értékesítés összefüggésbe hozható azzal, hogy Fekete a napokban bejelentette: az alapítványok az Európai Központi Bank monetáris finanszírozási aggályai miatt állampapírjaikat fokozatosan értékesítik, és az azokért kapott pénzt az ingatlanpiacon fektetik be. E célból hoztak létre – mint arról a Világgazdaság elsőként beszámolt – ingatlanok adásvételére, kezelésére és üzemeltetésére öt céget május közepén, egyenként 10-10 milliós törzstőkével.

Az alapítványok májusi állampapírügyletei csak a Magyar Nemzeti Bank július elején publikálandó statisztikáiban jelennek meg. A legfrissebb, pénteken kiadott jegybanki adatok szerint az alapítványokat is tartalmazó kategória, a háztartásokat segítő nonprofit intézmények április végén 6,9 milliárddal nagyobb, 248,4 milliárdos értékben birtokoltak állampapírt, mint március végén, miután negyedik havi vételeik 7,6 milliárddal meghaladták ugyan eladásaikat, ám összállományuk 700 millióval leértékelődött. E 248,4 milliárdból volt 196 milliárd az MNB-alapítványoknál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.