BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hackertámadás rengette meg a virtuális pénzt

A Bitcoin „kistestvére”, az Ethereum nagyon pörgött: a tavaly őszi 70 centről 20 dollár közelébe emelkedett az árfolyama. Egy hackertámadás miatt azonban nagyot esett az új kriptopénz.

Az Ethereum a Bitcoin szellemi alapjaira épülő olyan újabb kriptopénz, amelyet már úgy írtak meg, hogy kifejezetten alkalmas legyen okosszerződések programozására. A nyílt forráskódú szoftverhez a programozók szabadon fejleszthetnek új applikációkat, többek között értékpapír-kibocsátására, domainregisztrációra, hivatalos online szavazásra, crowdfundingra is felhasználható. Az okosszerződés úgy működik, hogy a feltétel teljesülése esetén automatikusan lezajlik a fizetési tranzakció. Az online fogadásban ez úgy néz ki, hogy ha valaki magyarokra fogad egy Eb-meccsen, és Dzsudzsákék tényleg nyernek, akkor a jól tippelő automatikusan megkapja a nyereményét. Így egy szerződés megszeghetetlenné válik, gyakorlatilag biztosítékokra sincsen szükség. Az Ethereum itt elszámolási egységként (pénzként) is tud viselkedni, és ahogy a Bitcoinnál, a hálózat számítási kapacitását biztosító bányászok is ebben a pénznemben kapják a fizetségüket.

Ethereumot online platfomokon keresztül akár magyar befektetők is vásárolhatnak (pl. bter.com, OXBTC), de azt is fontos tudni, hogy a Bitcoinhoz hasonlóan nagyon kockázatos befektetésnek számít. A Bitcoin árfolyama 600 dollár, piaci kapitalizációja 8,8 milliárd dollár körül mozog, vagyis a virtuális pénzek királya komoly befektetői érdeklődésnek örvend, noha időről időre temetik a körülötte kirobbanó hangos botrányok miatt. Már eddig is léteztek Bitcoin-másolatok, amelyek az eredeti kriptopénz kisebb-nagyobb hibáit próbálták meg kiküszöbölni, az Ethereum azonban minden korábbinál gyorsabban lépett elődje nyomába. Az erősségeit látva a tavaly őszi 70 centes árfolyamról június közepére már 20 dollár közelébe ért az árfolyama, piaci kapitalizációja pedig megközelítette az 1,6 milliárd dollárt.

Ekkor azonban jött a feketeleves: egy hete ugyanis az egyik ethereumos startup, a Decentralized Autonomous Organization (DAO) szoftverének sérülékenységét kihasználva 60 millió dollár értékű Ethereumot loptak el ismeretlen hackerek. A hírre az egész ethereumos közösségbe és az eddig sértetlen pénzbe vetett hit is megingott, így közel 13 dollárra zuhant az alternatív kriptopénz árfolyama, piaci kapitalizációja pedig kb.
1 milliárd dollárra csökkent. Egyelőre például emiatt sem lehet tudni, mennyire terjed el az Ethereum vagy akár a Bitcoin a pénzügyek világában, de könnyen elképzelhető, hogy egy új befektetésieszköz-osztály felemelkedésének lehetünk szemtanúi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.