BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó befektetés lehet hitelünk előtörlesztése

A tavalyi növekedés után idén év elején már visszaesett a lakossági előtörlesztések volumene a bankszektorban. Pedig akinek van pénze, annak valószínűleg megéri élnie e lehetőséggel.

Nemcsak a hitelkiváltás, a saját megtakarításból történő végtörlesztés népszerűsége is megnőtt tavaly nyáron annak hatására, hogy törvény szerint mintegy fél éven át ingyenesen lehetett végtörleszteni az elszámoláson átesett hiteleket. Az MNB adatai szerint a forintosított vagy eleve forintalapú jelzáloghitelek közel 5,5 százalékát (mintegy 259 milliárd forintot) törlesztették elő az elmúlt egy évben a háztartások, ebből kevesebb mint 1 százalékot képviseltek az elszámoláshoz kötődő hitelkiváltások, vagyis a szimpla elő- és végtörlesztéssel sokkal többen éltek. Idén viszont már alábbhagyott az előtörlesztési kedv.

Pedig továbbra is megéri elgondolkodni a lehetőségen. Amikor úgy látjuk, hogy elengedő megtakarítással rendelkezünk hiteltartozásuk elő- vagy végtörlesztéséhez, azt érdemes mérlegelnünk, hogy a releváns időtartamon (akár a hitel eredeti futamidejének végéig) az előtörlesztés vagy a hitel fenntartásának relatív költsége (feláldozott hozama) a nagyobb. Az előtörlesztéssel elesünk meglévő megtakarításunk hozamától, és előtörlesztési díjat fizetünk (mértéke fő szabály szerint legfeljebb 1,5-2 százalék), megtakarítjuk viszont hitelünk kamatát. A hitel tovább törlesztésével kamatot fizetünk, viszont élvezhetjük meglévő megtakarításunk nettó hozamát.

Mivel az előtörlesztési díj egy kellően alacsony egyszeri tőkearányos költség, csak marginális mértékben befolyásolja, hogy megéri-e előtörleszteni. Lényegében az dönti el a kérdést, hogy kisebb-e a megtakarításunk várható nettó (adókkal, költségekkel csökkentett) hozama, mint a hitel (más rendszeres költségekkel együtt számított) várható kamata. Amennyiben igen, az előtörlesztéssel pénzáramlásunk nettó jelen értéke magasabb lesz, mint anélkül. Mivel a lakossági megtakarítások döntő többségének hozama jellemzően alacsonyabb (a betéteké például már 1 százalék körüli, a lakossági állampapíroké 2,0 és 3,8 százalék közötti), mint a hitelünk kamata (a meglévő lakáshiteleknél jelenleg átlagosan 5,65 százalék), az esetek döntő többségében megéri előtörleszteni.

Vannak azonban kivételek. Az átlagosnál magasabb kockázatvállalás és befektetési szakértelem mellett spekulálhatunk úgy, hogy képesek vagyunk hitelünk kamatánál magasabb befektetési hozamot elérni, így nem éri meg előtörleszteni. Magasabb kockázatvállalás nélkül is dönthetünk így: lakáshitelt a négyéves időtávon 9,91–10,93 hozamú lakás-takarékpénztári megtakarításokból is elő lehet törleszteni, ez esetben megéri kivárni az előtörlesztéssel a megtakarítási időszak végét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.