BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt a biztosítótársaságok első negyedéves profitja

A negyedével nőtt a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítások díjbevétele az idén. A nem életbiztosítási piac profitja is azonnal helyreállt.

Jót tettek a díjemelések a biztosítók profitjának. Az első negyedévben a piaci szereplők 18,5 milliárd forintos adózott nyereséget értek el, ez 13,2 százalékkal magasabb a tavalyinál még úgy is, hogy az idén két biztosítóval kevesebb szolgáltatott adatot a Magyar Nemzeti Banknak (MNB). Ami ennél is örömtelibb az ágazat számára, hogy a nem életágban véget ért a biztosítási adó 2013-as bevezetése óta tartó veszteségsorozat. A nem életbiztosítási ágazat biztosítástechnikai eredménye az első három hónapban megközelítette a 10 milliárd forintot, az életágé nem egészen 5 milliárd forint volt. A nem életág utoljára 2012-ben volt nyereségesebb az életágnál, és 2013–2014-ben veszteséget termelt.

A tőkehelyzet ágazati szinten továbbra is kiváló: a szektornak 211 milliárd forint lenne a szavatolótőke-szükséglete, ehhez képest 452,2 milliárdnyi tőke áll a cégek rendelkezésére, ez több mint a duplája a minimumnak.

A díjbevétel visszaesett 2015 első negyedévéhez képest, de csak az életbiztosításoknál. Ezek díjbevétele 11 százalékkal 103,8 milliárd forintra csökkent. Az adatsor azonban torz. Két piaci szereplő ugyanis nem szerepel már a statisztikákban. Az egyik – a Metlife – azért, mert fiókteleppé alakult át, s így nem is kell adatot szolgáltatnia. A másik szereplőnek viszont – amelynek a nevét a jegybank nem közölte – kellett volna, csak a kötelezettségét nem teljesítette időben. A Metlife egyébként fontos szereplő az életbiztosítási piacon, tavaly csaknem 20 milliárd forintos díjbevételt ért el. A nyugdíjbiztosítások az idén is kelendők voltak. A Metlife nélkül is 140 ezer fölé emelkedett a személyi jövedelemadó-kedvezmény törvény szerinti szerződések száma, ezek közül 118,5 ezerre lehet adókedvezményt érvényesíteni. A nyugdíjbiztosítások az első három hónapban összesen 8 milliárd forintnyi díjbevételt hoztak a biztosítóknak.

A nem életág szépen gyarapodott, a díjbevétel 6,7 százalékkal nőtt a múlt évhez képest, meghaladta a 133 milliárd forintot. A növekedés motorját továbbra is a gépjármű-biztosítások adják. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások díjbevétele az első negyedévben 43,7 milliárd forintot tett ki, ez 25 százalékkal magasabb a tavalyinál. A cascós díjbevétel 6,6 százalékkal nőtt, a szerződések száma viszont valamelyest csökkent. A jegybank kelőször közölte a lakossági vagyonbiztosítások adatait, ezek nagyrészt lakásbiztosítások. Az első negyedév végén 3 millió 73 ezer ilyen szerződés volt az országban, és az ügyfelek több mint 30 milliárd forintnyi díjat fizettek be a biztosítóknak.

Nemcsak a beszedett díjak, hanem a kárkifizetések is nőttek az első negyedévben. A nem életágban 15,5 százalékkal több kártérítést fizettek a biztosítók, mint egy éve, összesen 47,5 milliárd forintnyit. A nem életágban az átlagos kárhányad 35,7 százalék volt. A legrosszabb mutatók a vállalati vagyonbiztosításoknál voltak, ahol a biztosítók 68 százalékos kárhányaddal dolgoztak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.