BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pánik és menekülés a tőzsdéken

Hatalmas zuhanás söpört végig a világ tőzsdéin, miután a britek többsége az EU-ból való kiválásra szavazott. Pénteken hajnalban a japán Nikkei tőzsdeindex 8 százalékos mínuszba került, a jen pedig nagyot erősödött, 99-es szinten is járt a dollár-jen, ami a Bank of Japan beavatkozását is szükségessé tette. Az európai piacok közül a német DAX 7, a francia CAC 8 százalékos zuhanással zárt. Az európai piacokon az unió szétesésétől való félelem határozta meg a befektetői hangulatot. Ez és a bankszektor általános gyengesége vezetett oda, hogy a spanyol és olasz tőzsdék 12 százalék feletti veszteséggel zártak, ami a valaha mért legnagyobb egynapi zuhanás. Az olasz UniCredit részvénye 24, a spanyol Banco Santander pedig 20 százalékot vesztett értékéből.

A biztonságba menekülés újabb mélypontra, mínusz 0,17 százalékra lökte a német tízéves kötvény hozamát. Az európai periféria hozamai azonban több hónapos csúcsra emelkedtek. Régiónkban a lengyeleknél volt a legnagyobb a pánik, 10 százaléknál nagyobb veszteségben is járt a WIG, majd 4,5 százalékos mínuszban zárt. A BUX relatíve erős volt, de zárásra felülkerekedtek az eladók, így itt is 4,5 százalékos veszteség lett a vége. Az euró-forint reggel 322-ig szaladt föl, később 317–318 között stabilizálódott a jegyzés. A devizapiacon a font kapta a legnagyobb pofont, a font-dollár árfolyam 8 százalékot esett. Az euró 2,5 százalékot gyengült a dollárral szemben. Az S&P 500 és a Dow 3,5 százalékos, a Nasdaq 4 százalék fölötti eséssel zárt.

A jövőt illetően két álláspont él egymás mellett az elemzők és guruk körében. Az egyik tábor szerint a pénteki esés csak a kezdete egy nagyobb lejtmenetnek. Vannak azonban, akik szerint már rövid távon további esés várható. Egyrészt az alapkezelők többségének rossz pozicionáltsága miatt: a szavazást megelőzően egyre többen kezdtek a biztosnak hitt bennmaradásra téteket tenni, és ezeknek a fájdalmasan veszteséges pozícióknak a leépítése időt vehet igénybe. Másrészt az elemzők csak most kezdik el kiszámolni, hogy melyik szektort és céget hogyan érintheti a kilépés, és ez hosszabb távú, trendszerű kivonulást idézhet elő egyes szektorokból vagy részvényekből. Van, aki szerint a brit kilépés fontos figyelmeztetés arra, hogy bármikor piaci összeomlás következhet be. E tekintetben ezt az eseményt a Bear Stearns bedőléséhez hasonlítják, ami a Lehman Brothers 2008 szeptemberi csődjének előfutára volt.

A másik álláspont szerint nem kell félni a Brexittől, ez semmilyen rendszerszintű kockázatot nem okoz. Ahogy Zsiday Viktor, a Plotinus Nyrt. elnöke blogján fogalmaz, a szavazásnak konkrét következménye – már ha lesz egyáltalán – csak évek múlva lesz. A tőzsdén jegyzett cégek profitját, a gazdasági teljesítményt ez az egész még nagyon sokáig nem befolyásolja érdemben. Zsiday ezért a volatilitás csökkenésére számít, és a túlzott mozgások korrekcióját tartja valószínűnek. Az optimisták táborát erősíti, hogy a Brexit árnyékában még kisebb az esélye egy újabb amerikai kamatemelésnek.

A nagyobb elemzőházak ugyan a font további leértékelődésére számítanak, ami összesen akár a 30 százalékot is elérheti dollárral szemben, általában kiemelik, hogy a brit kilépés nem olyan nagy sokk, ami a nagy jegybankokat devizapiaci beavatkozásra késztetné. Az euró általánosságban gyengülhet a dominóhatástól való félelem miatt, a dollár erősödhet, a feltörekvő devizák pedig a dollárerősödés miatt esésnek indulhatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.