BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Részvényalapok jelenthetnek menedéket

A Brexittől való félelem bénította a részvénypiacokat az utóbbi hetekben, de egyes, jól összeválogatott cégekből álló portfóliók sikeresek tudtak maradni.

A közvélemény-kutatások alapján kiélezett eredményre lehet számítani a mai brit népszavazáson. A tőkepiaci turbulencia ellen jó menedéknek bizonyultak a feltörekvő piaci részvényekbe fektető alapok júniusi teljesítményük alapján. Leginkább a fejlett piacon befektető részvényalapokat viselte meg a Brexittől való félelemhullám júniusban, ezek közül az Európában befektető részvényalapok teljesítettek a hónapban a legrosszabbul. Volt olyan alap is – az MKB Európai Részvény alap –, amely több mint 7 százalékot esett az elmúlt bő három hét alatt. A legjobban teljesítő, Európában befektető részvényalap is mindössze annyit tudott elérni, hogy kisebbet bukott, mint a versenytársai. A Generali Arany Oroszlán eurós sorozata 3,27 százalékot esett eddig a hónapban. A legjobban teljesítő, fejlett Európában befektető részvényalap havi jelentése szerint főleg a Bayerben, az Inbevben, a Sanofiban, az SAP-ban és a Totalban tartja a pénzét, míg a legrosszabbul teljesítő alap tavaly év végi jelentése szerint főleg a Dow Jones EuroStoxx50 ETF-be, az IShares EuroStoxx50 ETF-be rakta a fialtatásra átadott összegeket, valamint a sok vihart átélt olasz és spanyol bankszektorba fektetett.

Szerencsére voltak olyan alapok, amelyek a viharos időszakban is jól hoztak. Leginkább az alacsony európai kitettséggel rendelkező, feltörekvő régió vállalatainak részvényeit vásárló alapok teljesítettek jól június első három hetében. A Generali Amazonas 2,66 százalékot keresett befektetőinek ennyi idő alatt, bár a múlt havi 6,5 százalékos esést még nem sikerült korrigálnia. Az alap pénze legnagyobb részt az Ishares S&P Latin Amerika 40 ETF-jében van, emellett jelentős részesedése van az ITAU Unibanco és a Fomento Economico vállalatok értékpapírjaiban is.

A latin-amerikai régió mellett a feltörekvő Európa is ellenállónak bizonyult, az EMEA alapok is jól mentek; a Dialóg Expander, a BF Money EMEA koronás, eurós és forintos alapjai, valamint az Aberdeen Latin-Amerika Részvény elnevezésű alapja is egy százalék fölött teljesített a hónap eleje óta. Ilyen turbulens időszakban egyébként a hazai, a török és az orosz részvényalapok is viszonylag ellenállónak bizonyultak, ezek hozama –1,11 és 0,92 százalék közötti sávban mozgott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.