BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megverték az amerikai bankok az elemzőket

Romlott a legnagyobb amerikai bankok teljesítménye, de nem olyan nagyot, mint ahogy az elemzők várták

Korai volt temetni az amerikai bankokat, a második negyedéves számaik ugyanis felülmúlták az elemzői becsléseket. Az elmúlt egy hétben hat amerikai nagybank is közölte legfrissebb számait, amelyekre úgy tűnik, mégsem volt olyan nagy hatása a június 23-i Brexitről szóló brit népszavazásnak.

A szektorra vonatkozó piaci várakozások korábban arról szóltak, hogy romolhatott a legnagyobb amerikai bankok teljesítménye a második negyedévben tavalyhoz képest. Ez be is igazolódott, a becsléseknél viszont már jobb számokról jelentettek a nagybankok.

A Wells Fargótól eltekintve, amely a már megszokott módon az elemzői várakozásoknak megfelelő jelentést adott ki, mind az öt nagybank jobb bevételi és egy részvényre jutó eredményről számolt be annál, mint amit a piac várt. A JP Morgan a várt 24,6 milliárd dolláros bevétel helyett 25,21 milliárdról, míg a becsült 1,43 dolláros egy részvényre jutó eredmény (EPS) helyett 1,55 dollárról adott számot. A Citigroup is jó hírrel örvendeztette meg befektetőit: az 1,24 dolláros EPS pedig 12,7 százalékkal lett jobb a vártnál.

A legnagyobb meglepetést az EPS-re vonatkozóan a Morgan Stanley közölte, a banknál az 59 centes konszenzus helyett végül 75 cent lett az egy részvényre jutó eredmény, amely több mint 27 százalékos felülteljesítés a várakozásokhoz képest. Ilyen szempontból a Goldman Sachs sem teljesített rosszul, a 3,72 dolláros EPS 24 százalékkal lett jobb a vártnál, míg a 7,93 milliárd dollárt kitevő második negyedéves bevétele 4,6 százalékkal múlta felül az elemzői becsléseket. A Bank of America is hozta a kötelezőt, és bár bevételei nem sokkal, a 36 centes EPS-e már több mint 9 százalékkal verte a konszenzust. Nem olyan rózsás a helyzet, ha összevetjük a mostani adatokat az egy évvel ezelőttiekkel. Bevételi oldalon egyedül a JP Morgan és a Wells Fargo jelentett jobbat az előző év azonos időszakához képest, az EPS pedig csak a JP Morgannél és a Goldman Sachsnál haladta meg a bázisértéket, utóbbinál közel 90 százalékkal.

Az USA-ban és a világpiacon is jelen levő alacsony hozamkörnyezet megnehezíti a bankok profitszerzési lehetőségét, hiszen jelentősen beszűkültek a marzsok. A másik oldalról viszont ezek a folyamatok láthatóan kedvezően hatnak a jelzáloghitel-felvételi kedvre. A JP Morgannél, a Wells Fargónál és a Citigroupnál például összesen 94 milliárd dollárnyi új jelzáloghitel-állomány keletkezett a második negyedévben, ami 23 milliárdos bővülés az első negyedévhez képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.