BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszaélnek a PayPass-szal

A tapasztalt, szoftverismerettel rendelkező PayPass-kártyatulajdonosok átverhetik az eladókat, miközben a becsületes PayPass-osok a tömegközlekedési eszközökön vannak kitéve a csalóknak.

Sajnálom, de 5 ezer forint felett nem érintheti a PayPass-kártyáját a POS-terminálhoz, azt majd én beteszem a gépbe, ön pedig adja meg a PIN-kódját – hökkentette meg az egyik vásárlót a Corvin Bevásárlóközpont alsó szintjén lévő Príma-üzlet pénztárosa. A bolti alkalmazott arra hivatkozott, sokan csaltak úgy, hogy 5 ezer forint feletti vásárlásnál beütötték a PIN-kódot, majd utána gyorsan megnyomtak egy gombot a készüléken, ezzel sztornózták az ügyletet, amit azonban csak a nap végén vett észre a bolt.

„Az ügy kivizsgálását követően arról tudom tájékoztatni, hogy a Corvin Bevásárlóközpont Príma üzletében minden esetben elfogadják a pénztáros kollégáink a PayPass-os fizetést 5 ezer forintos értékhatár fölött is, visszaélésekről az áruház igazgatóságának nincs tudomása” – közölte a Világgazdaság érdeklődésére írásban Fodor Attila, a Prímát üzemeltető CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója. Ám a válaszhoz mellékelt levélben az üzletvezető elismeri, hogy valóban voltak és vannak negatív tapasztalataik az érintésmentes kártyákkal, de azok közül csak a Visa kártyáival volt baj. A Visa érintésmentes plasztikját egyébként payWave-nek hívják.

Az érintésmentes kártyatípust éppen azért hozták létre, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban lehessen fizetni, ezzel szemben mindenféle korlátozásokat tesznek a rendszerbe – sérelmezik kereskedők. Például 5 ezer forint feletti fizetésnél a pénztárosnak ellenőriznie kell a kártyán lévő aláírást – a PIN-kód megadása mellett is –, de ezt csak úgy teheti meg, ha elkéri a plasztikot. Márpedig sokan pont azért használnak érintőkártyát, hogy ne kelljen odaadni a plasztiklapot a pénztárosnak. Akinek sietnie kell, hiszen ha nem erősíti meg időben az aláírás helyességét, akkor a POS érvényteleníti a tranzakciót. Ráadásul úgy, hogy a tranzakciós szelvényt kinyomja, amelyen azonnal nem látható a törlés. Csak az esti zárásnál derül ki, hogy nem egyezik a gépben lévő valós és a szalagokra tévesen kinyomtatott forgalom. A legtöbb POS-terminálon létezik olyan funkció, hogy az utolsó tranzakció két gombnyomással sztornózható, függetlenül attól, hogy a kártya chipes, mágnescsíkos vagy érintésmentes – erősítették meg a lapunk által megkérdezett szakértők. Ezt a kártyatársaságok írják elő. Ahhoz viszont komoly POS-kezelési tapasztalat és szoftverismeret szükséges, hogy ezzel valaki vissza tudjon élni – teszik hozzá. Emellett a kereskedőnek, illetve a pénztárosnak is figyelmetlennek kell lennie, mivel a meghiúsult ügyletről érkezik egy sztornó bizonylat is a sikeres tranzakcióé után.

Kártyás lopás buszon, villamoson

Valós veszély, hogy a zsúfolt tömegközlekedési járműveken terminállal felszerelt tolvajok csapolják meg a mellettük álló utasok bankszámláját, a zsebükben lapuló PayPass kártyán keresztül – ismerte el Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség szóvivője. Ám e módszer csak akkor működik, ha a tolvaj néhány centiméterre helyezkedik el a kártyához, ami egy buszon vagy villamoson nem könnyű. Ráadásul a tolvajnak azt is tudnia kell, hogy pontosan hol is van a kártya. Persze vannak olyan olvasók, amelyek nagyobb távolságot is képesek befogni, de az olvasást sok minden megzavarhatja, például a plasztik közelében lévő fémtárgy, fémháló vagy alufólia. Ha pedig sikerülne is a leolvasás, az 5 ezer forintos tranzakciós limit behatárolja a károkat. Az ilyen csalások ellen elvileg védhet a tranzakciókról kapott sms, az alapján ugyanis le lehet tiltani a kártyát. Igaz, a tapasztalatok szerint nem minden 5 ezer forint alatti vásárlásról érkezik azonnal értesítés.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.