BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olaj: Jön a 30 dolláros ár?

Hiába csökkent a túlkínálat mértéke az olajpiacon, még ma is naponta 400 ezer hordóval többet termelnek a világban, mint kellene. Az OPEC-ülésen nem várható áttörés

Ma ülnek össze Algériában a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai, hogy megvitassák azokat a lehetséges lépéseket, amelyekkel stabilizálni lehetne az olajpiacot. Erre azért lehet szükség, mert a globális olajpiac jelenleg is túlkínálatos. Vagyis hiába csökkent a túlkínálat mértéke az egy évvel korábbi, napi 1 millió hordó feletti szintről, most is mintegy 400 ezer hordóval több olajat termelnek ki naponta a világban, mint amennyire szükség van.

A piaci várakozások meglehetősen vegyesek a találkozó előtt: az olajpiacot szorosan követő elemzők a napokban többnyire pesszimista előrejelzésekkel hívták fel a figyelmet. A Clipperdata például úgy véli, valódi döntés nem fog születni a kitermelésről, így ez elhúzódhat az OPEC november 30-i hivatalos találkozójáig. A Barclays szintén azt várja, hogy hivatalos döntés legkorábban a következő rendes OPEC-ülésen születhet.

A japán Mizuho Bank pedig azt emelte ki, hogy a piaci várakozások meglehetősen kényes helyzetbe hozták az olajkitermelőket, ezek után nehéz lesz eredmény nélkül elsétálni az eseményről. Az elemzők mellett a napokban több kitermelő ország olajminisztere is figyelmeztetett, hogy amennyiben nem sikerül megállapodni, az az árak jelentősebb eséséhez vezethet, ebben az esetben a 30 dollárhoz közeli olajár is könnyen elképzelhető.

A maradék reményeket a megállapodással kapcsolatban pedig legutóbb Szaúd-Arábia és Irán törte le, a két ország céljai között továbbra is jelentős különbségek látszanak. Az említett országok olajminiszterei utaltak arra, hogy ez az esemény tanácskozó jellegű, és nem döntéshozó ülés lesz. Irán azt megelőzően, hogy atomprogramja miatt az EU újabb szankciókkal sújtotta, arra kérte az OPEC-et, hogy a kartell termelésének 12,7 százalékát adhassa. 2012–2016 között, amikor Iránt nemzetközi szankciók sújtották, Szaúd-Arábia és a többi arab ország növelte olajtermelését, hogy versenyre keljen a magasabb költséggel termelőkkel, például az USA-val. Ennek eredményeként Irán azt gondolja, jelenleg az OPEC-termelésen belüli fair részaránya a mostaninál magasabb. Irán ennek folytán nagy valószínűséggel nem egyezne bele abba, hogy a jelenlegi szinteken befagyassza a termelését.

Oroszország mint nem OPEC-ország is kiemelten figyeli a találkozót. Az oroszok korábban jelezték, hogy hajlandók lennének csatlakozni az OPEC-országokhoz, amennyiben azok az olajtermelés befagyasztásáról állapodnak meg. A közel-keleti olajhatalmak legutóbbi próbálkozása Oroszországgal április 17-én a dohai találkozón történt, ez azonban megbukott, miután Szaúd-Arábia ragaszkodott volna Irán közreműködéséhez is, de ők visszautasították a megegyezést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.