BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új kibocsátás készül Frankfurtban

Nehézsúlyú új szereplő kerül be a frankfurti tőzsdére az E.ON kényszerű szétválása nyomán. Az Uniper a fukusimai katasztrófának köszönheti létrejöttét

Várhatóan szeptember 12-én vezetik be a frankfurti tőzsdére az Uniper részvényeit, a cég a német energetikai nagyvállalat, az E.ON szétválásával jött létre. Az E.ON lépése válasz a német energiastratégiában történt radikális változásra, amely a fukusimai atomkatasztrófa után a megújulókra helyezi a jövőben a hangsúlyt. Ez drámai hatással volt az E.ON-ra: a hagyományos gáz- és széntüzelésű erőművei által megtermelt áramot a piacról kiszorította a támogatott nap- és szélenergia. Az olcsó zöldenergia a mélybe nyomta a nagykereskedelmi áramárakat: a 2011. áprilisi megawattóránként 60 euró 30 euró alá csökkent.

A szervezeti átalakulás ezek után nem meglepő. Az E.ON a megújuló eszközök mellett az energiaelosztó infrastruktúrát tartja meg, az Uniperhez pedig a fosszilis erőművek mellett az energiakereskedelmi tevékenység kerül. Ami a kibocsátás részleteit illeti, az E.ON részvényesei minden tíz E.ON-részvényük után egy Uniper-részvényt kapnak majd. Az Uniper viszont egy napig lesz csak DAX-komponens, így várhatóan a kereskedés megindulását követően erőteljes eladói nyomás alakul majd ki a piacon, részben az intézményi befektetők felől.

A kibocsátást övező aggodalmakat a tőzsdei bevezetés előtti roadshow-kon igyekeztek eloszlatni. A cég hangsúlyozta, hogy portfóliója földrajzi és technológiai értelemben is erősen diverzifikált, vízerőművei Németországban és Svédországban igazi koronaékszernek számítanak. Nyersanyag-kereskedelmi tevékenysége is jelentős, tavaly a megtermelt eredmény mintegy negyedét adta, emellett a cég gázvezetékekben, tárolási infrastruktúrákban és egy szibériai gázmezőben is részesedéssel rendelkezik.

Az operatív folyamatok is némi bizakodásra adhatnak okot, az egyszeri tételek nélküli eredmény az idei első fél évben 1,5 milliárd euró volt, 50 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Szintén pozitívumként említhető, hogy az áramárak emelkedést mutatnak, a svédek eltörölnek egy nukleáris adófajtát, ami az Uniper reaktorait is terhelte, több európai országban pedig kapacitásmechanizmusok révén támogatnák a hagyományos erőművek működtetését. Az Uniper mindemellett szigorú költség- és beruházáscsökkentési tervet hirdetett meg, adósságát le akarja faragni, és hitelminősítését, amely egy fokozattal van a bóvlikategória felett, javítani kívánja. A menedzsment továbbá egy kétmilliárd eurós eszközeladási programot is tervbe vett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.