BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most érdemes venni a Prémium kötvényt

Ha teljesül a Magyar Nemzeti Bank inflációs célja, akkor hosszú távon a Prémium Magyar Államkötvénnyel járhatunk a legjobban.

A tízéves Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) fizeti a legnagyobb, 3,36 százalékos kamatot jelenleg a lakossági állampapírok közül, viszont ha teljesül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs célja, hosszú távon az egyik Prémium Magyar Államkötvénnyel (PMÁK) járhatunk a legjobban.
Az MNB háromszázalékos inflációs célt határozott meg a következő három évre, egy százalékpontos toleranciahatárral. Ha teljesül a jegybank célja, érdemes betáraznunk PMÁK-kal, hiszen az állampapír kamatbázisát az inflációhoz igazítják, szinten tartva ezzel a hitelviszonyt megtestesítő értékpapír reálhozamát.

A papír kamatbázisát – a Babakötvényhez hasonlóan – az előző évi inflációhoz igazítják; ez azt jelenti, hogy ha jövőre például 3 százalékos inflációt tapasztalunk, a 2019/L sorozatú PMÁK-kal –0,24 százalékos reálhozamot érhetünk el, a 2021/I jelzésű állampapírral pedig 0,24 százalékost. A következő évben az egy évvel azelőtti átlagos infláció az előbbiek hozamát 5,75 százalékra és 6,25 százalékra módosítja, ami 3 százalékos infláció mellett 2,67 százalékot és 3,16 százalékot fog érni reálértéken.

Nem csak a PMÁK-kal tudjuk megúszni az inflációt. Szóba jöhet az a megoldás is, hogy az állampapírunkon elért hozamot teljes egészében újabb állampapírok vásárlására fordítjuk, megnövelve befektetési portfóliónk teljes értékét. Ha a Kamatozó Kincstárjegyek (KKJ) mellett döntünk, és megtartjuk őket a lejáratig, majd a hozamból újabb állampapírokat veszünk, első évben –0,73 százalék, második évben 1,51 százalék, harmadik évben pedig már 3,79 százalék lesz a reálhozamunk az indulótőkére vetítve, ha háromszázalékos inflációt és a KKJ hozamának hosszú távú változatlanságát feltételezzük.

Ha a BMÁK esetében is a jelenlegi kamatok tartósságát feltételezzük a fent említett inflációs környezetben (a BMÁK kamatbázisát egyébként az elmúlt négy sikeres diszkontkincstárjegy-aukciós hozamok alapján határozzák meg), ez esetben akkor tudunk reálhozamot elérni ezzel a papírral, ha a 2022/N és a 2026/N sorozatokból vásárolunk, hiszen előbbivel 0,11 százalékos, utóbbival pedig 0,35 százalékos lesz a reálhozam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.