BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyerő lehet jövőre a PMÁK

Ha gyorsul jövőre az infláció, az állampapírok egy részénél is könnyen eltűnhet a reálhozam. Az inflációt követő kötvény nyerő befektetés maradhat.

Megérheti gyorsan bespájzolni Prémium Magyar Államkötvényből (PMÁK), ennek ugyanis nem sok versenytársa marad az alacsony kockázatú befektetések körében, ha felgyorsul az infláció. Márpedig az elemzők erre számítanak: már az idén 0,4-0,5, jövőre pedig 2 százalékkal nőhetnek az árak, akkor pedig a most még vonzó lakossági állampapírok többségében már nem őrzi meg a pénz az értékét. A rövid papírok közül a Kamatozó Kincstárjegy 2,25, a Féléves Kincstárjegy és az egyéves Kincstári Takarékjegy már csak 2 százalékot kamatozik (és még lejön a kamatadó is).

A PMÁK jegyezhető sorozatai viszont busás kamatprémiumot fizetnek a pénzromlás ütemén felül: a 2021 októberében lejáró papírnál ennek mértéke 3,25, a két évvel korábban lejárónál 2,75 százalék. Jelenleg ugyan az aktuális kamatuk is ennyi, mivel tavaly az átlagos infláció negatív volt, és ez így is marad a jövő októberi kamatfordulóig, akkortól azonban évről évre emelkedhet a bónusz.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) elvileg jövő március végéig értékesíti a most jegyezhető PMÁK-sorozatokat, de ha kiapadnak a készletek, hamarabb is lezárhatja a jegyzést. Márpedig az inflációt követő kötvény gyorsan fogy, a 2021-es lejáratnál már két rábocsátás is volt, így az eredetileg 50 milliárd forintos kibocsátás 120 milliárdnál tart. Legutóbb november 22-én emeltek 20 milliárd forinttal az értékesíthető mennyiségen, holott október végén még csupán 82,6 milliárd forint volt ebben az állampapírban – vagyis tízmilliárdokért vásároltak belőle néhány hét alatt. A 2019-es sorozat is népszerű, a nyáron ott is volt egy 50 milliárd forintos rábocsátás. Október végéig 67,5 milliárd forintnyit vásároltak meg ebből az állampapírból, amelyből jelenleg 100 milliárd forintnyit lehetne eladni.

A másik hosszú távú lakossági papír, a Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) már kevésbé népszerű. Három sorozata jegyezhető most, az egyik tíz, a másik hat, a harmadik négy év múlva jár le. Ezekből is 50-50 milliárd forintnyit hirdettek meg, de a tízévesben még 9 milliárd forint sincs, a másik két lejáratban pedig alig 6 milliárd forint van. A BMÁK kamata az egyéves diszkontkincstárjegyekét (dkj) követi, a kamatprémium 2–2,75 százalék között van, lejárattól függően. Csakhogy a rövid állampapírok hozama folyamatosan csökken, a legutolsó aukción csupán 0,38 százalékos átlaghozammal adták el az egyéves kincstárjegyeket, de a referenciakamat már ennél is lejjebb van. A hozamot alacsonyan tartja, hogy miközben a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan szorítja ki a bankokat a három hónapos jegybanki betétből, az ÁKK az alternatívaként szóba jöhető dkj-ből szűken méri a kibocsátásokat. A rövid állampapírokra általában erős a kereslet, az államadósság-kezelő azonban még sokszoros túljegyzés esetén is csak ritkán fogad el több ajánlatot a meghirdetettnél. A BMÁK-nál a kamatforduló szeptemberre esik, ha addig nem emelkednek a dkj-hozamok, a jelenleg 2,61–3,36 százalék közötti kamat tovább süllyedhet.

Nyertesek és vesztesek
A legjobban a közeljövőben azok a befektetők járnak, akiknek sikerült a 2020/I sorozatú PMÁK-ból vásárolni. A 2015 elején kibocsátott papír 4 százalékos kamatprémiumot fizet, és már áprilisban emelkedhet a kamata. A legrosszabb kilátásokkal a 2018/P BMÁK befektetői várhatják a jövő évet. Ennek az állampapírnak mindössze 1,25 százalék a prémiuma a dkj-hozamok fölött, emiatt a nyári forduló után lehetséges, hogy 2 százalék alá süllyed az adott évi kamata.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.