BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtizedeli a hozamokat az infláció

Látványosan megnyirbálhatja a befektetések hozamait idén az infláció drasztikus emelkedése. Hosszabb időtávval vagy a részvénypiacok felé elmozdulással azonban kivédhetjük ezt.

Kedden fény derül az igazságra - már ami az inflációt illeti. A fogyasztói árak decemberi 1,8%-os növekedését követően januárra 2% fölé gyorsulhatott az infláció, a MNB inflációs előrejelzése szerint 2018 első félévére  a 3%-ot is elérheti.

Megtakarításainknak az infláció mértékét kell elérniük ahhoz, hogy megmaradjon értékük. Ez a szint az 1 éves állampapírokkal nem érhető el, a negatív reálhozam ellen a diszkont kincstárjegyeknél magasabb hozamú rövid futamidejű lakossági állampapír sem véd meg.

A K&H Alapkezelő elemzése szerint hosszabb futamidő vagy a kockázatosabb részvényeszközök felé történő elmozdulással – azaz nagyobb kockázatvállalással tehetünk az infláció ellen. A 10 éves magyar állampapír esetében jelenleg 3,6%-os hozammal számolhatunk, igaz ebben az esetben fel kell készülni arra, hogy a jegybanki kamatemelések hatására negatívan változhatnak a hozamok.

A jelenlegi pozitív makrogazdasági környezet a kötvények helyett inkább a részvénypiacok számára kedvező, hiszen a vállalatok képesek lehetnek az inflációt meghaladó mértékű árbevétel- és profitnövelésre. Az európai részvénypiacok például idén igazán ígéretesnek tűnnek, mivel az egyre javuló növekedési kilátások, az alacsony értékeltségi szint és a gyengébb euró is kedvezően hat rájuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.