BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alulárazottak az Erste részvényei

A piaci várakozásokhoz képest összességében vegyes, véleményünk szerint inkább jónak mondható negyedik negyedéves jelentésen van túl az Erste - vélekedik Sándor Dávid, a KBC Equitas vezető elemzője.

Bár a nettó profitban nagy a lemaradás a konszenzustól, ebben vannak egyszeri hatások is, miközben az operatív folyamatok jobban alakultak a vártnál. Megerősítették a papíronkénti 1 eurós osztaléktervet (ez 3,5 százalékos osztalékhozamot jelent), valamint az idei éves profitcélokat. (Az Erste jelentéséről bővebben itt olvashat!)

A banknak időközben a tőkemegfelelése tovább javult, a CET1-ráta közel 13 százalékos, ami kellően jónak számít európai banki viszonylatban, és teret enged annak, hogy idővel még tovább emelkedjen az osztalék.
Nemcsak a negyedik negyedév, hanem összességében a folyamatok is biztatók bevételi szinten. Az elmúlt negyedévekben új mélypontra már nem esett a bevétel, sőt mintha egy nagyon lassú emelkedés is beindulni látszana, bár ehhez még több negyedév pozitív trendje kell.

A bruttó hitelállományban a növekedés folytatódott, a 2011 harmadik negyedévében látott magasságokba kapaszkodott vissza. Ha elindulna a marzsok emelkedése is – noha ennek még nincsenek a jelei, de a következő években erre is sor kerülhet –, az a volumenbővüléssel együtt határozottabb emelkedést tudna kialakítani a bevételekben.

A jelentés negatív pontja a költségoldal alakulásához kötődik. A személyi jellegű kiadások tempós emelkedést mutatnak, mindezt úgy, hogy közben a bank költség-bevétel mutatója is emelkedő pályán mozog, bár igaz, ezt részben a bevételek szűkülése is felfelé  nyomja. A menedzsment mindenesetre azt mondja, hogy ez a ráta a következő években javulhat.

Idén 10 százalék feletti megtérülést vár a menedzsment, ehhez képest pedig a bank árazása továbbra sem tűnik magasnak. Sőt, összességében az Erste részvényeit alulárazottnak gondoljuk, és középtávon akár a 35 eurós árfolyammagasságokat is elérhetőnek tartjuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.