BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jutalékesőben fürdenek a bankok

Hiába csökkentette az államadósság-kezelő a rövid lakossági papírok forgalmazói jutalékát, annyi fogyott belőlük két hónap alatt, hogy a bankok máris megkeresték a negyedét a tavalyi bevételüknek.

Még mindig degeszre keresik magukat a bankok a lakossági állampapírok értékesítésével. Idén januártól ugyan mérsékelte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a forgalmazó hitelintézetek és a Magyar Államkincstár jutalékát az eladások után, de a hatalmas forgalom ezt eddig ellensúlyozta.

A legzsírosabb bevétel az egyéves Kamatozó Kincstárjegyekből (KKJ) jön, amelyek forgalmazói jutaléka tavaly még 1 százalékos volt. Ebből az állampapírból 2016-ban összesen 2650,4 milliárd forintnyit adtak el, 26,5 milliárd forinthoz juttatva így a forgalmazókat. Az idén a jutalék már csupán 0,8 százalék, de az év első két hónapjában kiszórt, csaknem 750 milliárd forintnyi volumen után így is zsebre tehettek a forgalmazók 6 milliárdot, ez csaknem a negyede a tavalyi teljes évi jutaléknak.

A Féléves Kincstárjegynél hasonló a helyzet. Ebből az állampapírból tavaly 826,4 milliárd forint volt a bruttó értékesítés, ami 4,13 milliárd forintnyi jutalék kifizetését eredményezte. Most, két hónap után már 256,4 milliárd forintnál járnak az eladások, és hiába csökkent a forgalmazóknak fizetendő díj 0,5-ről 0,4 százalékosra, a kifizetett jutalékok máris meghaladják az egymilliárd forintot. Kevésbé kelendő a Kincstári Takarékjegy Plusz, de némi aprót ez is hoz a forgalmazó postának. A tavalyi volumen után több mint 1,3 milliárd, az idei első két hónap után pedig 158 millió forintot kereshetett az intézmény.

Nagy pénzt hozhatnak a többéves lejáratú kötvények is. Rekordmennyiségben fogyott például az év elején a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK). A tavaly áprilisban indított sorozatok értékesítését február közepén zárták le több rábocsátás után. A hároméves értékpapírban ekkorra már több mint 183, az ötévesben pedig 260 milliárd forintot meghaladó állomány folyt be, ami 4,44 milliárd forintnyi jutalékot hozhatott a forgalmazóknak az 1 százalékos díjjal számolva. A Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) nem ennyire kapós, a három sorozatból indulásuk óta alig 25 milliárd forint ment el idén január végéig, ez a bankoknak és a kincstárnak 250 milliót hozhatott.

[caption id="" align="alignleft" width="700"]Havonta milliárdokat hagy a forgalmazóknál az államadósság-kezelő. Fotó: Vémi Zoltán Havonta milliárdokat hagy a forgalmazóknál az államadósság-kezelő. Fotó: Vémi Zoltán[/caption]
A kilátások fényesek a hosszú lakossági kötvények piacán is. Két hete indult az új PMÁK-ok értékesítése, amelyek a korábbiaknál is nagyobb hozamot fizetnek magas alapkamatuknak köszönhetően, ami a tavaly decemberi inflációhoz igazodik. A kezdeti kamat ezeknél az inflációt követő papíroknál már 4,05, illetve 3,55 százalékos, ami borítékolhatóan sok befektetőt késztet majd vásárlásra. A hitelintézetek ráadásul nem restek akciós bankbetétekkel együtt hirdetni a nekik is jól fizető állampapírokat. A forgalmazó bankokhoz, brókercégekhez és a kincstárhoz pedig dőlni fog a jutalék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.