BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Komoly verseny indul az űrturistákért

Igazi űrverseny van kibontakozóban, ám ezúttal nem világhatalmak folytatnak presztízsversengést.

Egyszerre felpörgött az űripar: Jeff Bezos, az Amazon vezére évi egymilliárd dollárt készül befektetni Blue Origin nevű cégébe, amellyel 2018-ban már be is indítaná a rendszeres űrturistajáratokat. Bezos űrhajója, a New Shepard a tervek szerint a világűr határának tekintett Kármán-vonalig, azaz mintegy 100 kilométeres magasságig vinné fel a vastag pénztárcájú kíváncsiskodókat. A jegy ugyanis nem lenne olcsó, 300 ezer dollárért vásárolhatna helyet a hatfős kapszulába bárki, akinek megér ennyit a 40-50 perces élmény.

Habár Bezos gyors ütemű fejlesztést tervez, Richard Branson cége, a Virgin Galactic valószínűleg előbb indíthat járatokat. Branson új űrhajója, a Virgin Space Ship Unity ugyanis már a tesztrepülések fázisában tart, és zajlik a 200-250 ezer dolláros jegyek árusítása is. Branson már a kampányt is megindította, ennek részeként a világ legnagyobb élő tudósának, Stephen Hawkingnak is megígérte, hogy helyet biztosít neki az űrturisták között.

Elon Musk, a SpaceX alapítója azonban még ennél is messzebbre vetette a tekintetét: a Tesla-tulajdonos már jövőre Hold körüli pályára repítene két, vélhetően szupergazdag űrturistát. A Holdra tartó utazás ára ugyanis a százmillió dolláros tartományban mozog majd, igaz, nem is néhány perces űrkalandban vehetünk részt, hanem egyhetes, tíznapos igazi űrutazásban.

Nemcsak magáncégek, hanem az állami űrügynökségek is kiszagolták az üzleti lehetőséget az űrturizmusban. Az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz, tavaly jelentette be, hogy 2019-től holdutazást tervez egy csapat űrturista számára. Egy jegy várhatóan 120 millió dollárt kóstál majd. Aki ezt drágállja, az oroszokkal olcsóbban is utazhat: rövid látogatásokat a Föld körül már 200 ezer dollárért tehetünk majd Bajkonurból, 2018-tól.

Néhány éven belül tehát bőséges lesz a kínálat, ha valaki néhány százezer vagy millió dollárért kipróbálná az űrhajósok életét. A fizetőképes kereslet is adott: az első űrturisták fejenként 20 millió dollárt fizettek, hogy néhány napot eltölthessenek a Nemzetközi Űrállomáson. Richard Branson állítása szerint már 700 jegyet lefoglaltak az érdeklődők a Virgin Galactic jövendő járataira. James Cameron, a Titanic és az Avatar filmek rendezője pedig kijelentette, neki 150 millió dollárt is megérne egy utazás a Holdra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.