BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lenyomja a dollárt az euró

Minden jel arra utal, hogy a sokak által várt paritás egyelőre nem következik be az euró-dollár árfolyamában. Fundamentálisan az európai fizetőeszköznek áll a zászló.

Az a vélekedés, hogy az euró árfolyama az amerikai dollárral szemben paritásba kerülhet, lényegében 2015 márciusa óta tartja magát. Mindannyiszor felerősödik, amikor a Fed az amerikai gazdaság kedvező folyamatairól és a kamatemelésekről beszél. Időnkét biztosan érdemes felülvizsgálni, vajon lehet-e még reménykedni a paritás elérésében, érdemes-e ilyen irányú devizapiaci pozíciókat felvenni. Most az apropót a technikai kép adja. A heti periódusú EUR/USD árfolyamgrafikonra tekintve azt láthatjuk, hogy a jegyzés 2015 májusa óta lényegében az 1,0470–1,1445 közötti sávban mozog. A kurzus legutóbb a múlt év decemberében indult meg a sáv aljáról, miután nem tudta tartósan átlépni a lenti határoló árfolyamszintet. Azóta a jegyzés emelkedik, és egy olyan háromszögben mozog, amelynek átfogója az emelkedő trend vonala, hosszabbik befogója pedig egy ellenállási szint 1,0850 közelében. Az ilyen formájú és elhelyezkedésű alakzatok területét a jegyzés legtöbbször a vízszintes oldal irányába, esetünkben felfelé hagyja el. Ez a héten – jelenleg úgy látszik – meg is történik. A jövő hét árfolyam-alakulása ezt megerősítheti, ha képes a háromszög vízszintes oldala feletti zárásokat produkálni. Az 50-es szint felé emelkedő RSI is a folytatódást támogatja. A háromszög magasságából 1,1350-es célár adódik. Ennek teljesülése esetén a jegyzés amellett, hogy ismét megközelíti a kereskedési sáv felső szélét, kilép egy csökkenő trend alól is, amely a tavalyi év májusában elért lokális csúcspont óta tereli újra lefelé a kurzust.

Ha a fundamentumokat vizsgáljuk, akkor a megjelent adatok, makrogazdasági statisztikák alapján szintén az eurózóna tűnik jobbnak. Például az eurózóna kerül ki győztesen, ha azt vizsgáljuk, hogy hol okoztak az utóbbi hónapok adatai pozitív meglepetést a várakozásokhoz képest, a Citibank által számított meglepetésindexeket véve alapul. Az eurózóna gazdasági adatai és statisztikái az elmúlt év novembere óta felülteljesítik a várakozásokat, és nagyobb mértékben teszik ezt, mint az Egyesült Államok adatai, ahol egyébként az utóbbi hetekben jelentős visszaesés következett be, az index kis híján negatívba süllyedt. Valószínűleg nem tesz jót a dollárnak a Donald Trump és a Fed között feszülő ellentét sem. Ugyan az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény 2017-re három kamatemelést jelez előre, amelyből eddig egyet végre is hajtott, ám Trump költségvetési költekezésre alapuló gazdaságélénkítő politikájának finanszírozását ez a sorozat megdrágítaná. Nemcsak drágábban kell finanszírozni a szerdán bejelentett adócsökkentéseket, a fal építését a mexikói határon vagy az infrastrukturális beruházásokat, de az is elgondolkodtató, hogy Amerika adóssága kitartóan közelíti a 20 ezermilliárd dollárt. Bizonyos értelemben mérföldkő lehet, hogy az amerikai GDP pénteken megjelenő első becslése a várakozások szerint mindössze 1,3 százalékos növekedésről adhat számot, szemben a megelőző negyedév 2,1 százalékával. Ez a visszaesés akkor is drasztikus, ha figyelembe vesszük az első olvasat sajátosságait a felhasznált adatok szűkebb körére vonatkozóan. A várakozásokat a romló fogyasztási kiadások, illetve a gyenge kiskereskedelmi értékesítés adatai alapozzák meg. A gyenge adatok miatt a piac nem igazán hisz a Fednek. Az állapapírhozamok nem tükrözik a tervezett kamatemelési ciklus megvalósulását. Emellett a kormányzat képviseletében Mnuchin pénzügyminiszter is megerősítette Trump álláspontját, miszerint a gyenge dollár tesz jót Amerikának. Egyre több minden mutat tehát a gyenge dollár irányába. A Goldman Sachs levette a 2017-es top trade-ek listájáról a dollárvételt, pár napja pedig a Bank of America Merill Lynch elemzésében a júniusi kamatemelés elmaradását jósolta. Az eurózónában a jó gazdasági mutatók a jegybanki retorika, majd a monetáris politika irányváltására késztethetik a Mario Draghi vezette intézményt. Igen valószínű, hogy míg Amerikában a következő kamatemelés elmaradhat, az EKB elkezdi majd emlegetni az eszközvásárlások további szűkítését. Ezenkívül várhatóan előbb megemeli az európai jegybank a kamatfolyosó alsó szélét reprezentáló, jelenleg negatív kamatát, mint ahogy eszközvásárlásait befejezné, amint erre a kormányzótanács több tagjának nyilatkozata utalt is. A paritás elérése tehát hosszú idő után fokozatosan lekerülhet a napirendről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.