BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A blue chipek árnyékában is van élet

A Budapesti Értéktőzsde vizsgált kispapírjainak nagy része fizetett osztalékot a részvényeseknek, az átlagos osztalékhozam 4,3 százalék. A 14 papír árfolyama átlagosan 28 százalékkal hízott idén.

A kispapírok idei teljesítménye vegyes képet mutat, a gazdasági növekedésből nem tudták egyenletesen kivenni a részüket, mert minden egyes cég számait sokkal jobban befolyásolják a saját szegmensükben zajló folyamatok. Messze kiemelkedik a mezőnyből a Konzum, amely idén eddig 341 százalékkal ralizott, a másik legnagyobb növekedést az ANY Biztonsági Nyomda mutatta fel 23 százalékkal. A vizsgált tőzsdei kispapírok közül az Opimus és a Graphisoft Park mutatott még fel két számjegyű árfolyam-emelkedést, de 5 százalék felett hozott a befektetőknek az FHB és a Masterplast is. A két legnagyobb vesztes az Appeninn és a Duna House.

A kispapírok többsége fizetett osztalékot, a legmagasabb, csaknem 7 százalékos hozamot az ANY részvényesei zsebelhették be. Hat százalék körüli hozamot fizettek az áramszolgáltatók is. A Masterplast-papírok birtokosai is 4 százalék feletti hozamot rakhattak zsebre.

Sándor Dávid, a KBC Equitas vezető elemzője szerint „nem lehetünk teljesen boldogok a kispapírok idei teljesítményével kapcsolatban”.

A Graphisoft Park az év eddigi meglepetése a hazai parketten. Fotó: Móricz-Sabján Simon

A Graphisoft Park az első negyedévben hozta az elvárásokat. A bevételek új csúcsra jutottak. Az EBITDA is rekordközeli szintet ért el. „Az új épület számai már látszódtak a bevételekben, idén is átadnak egyet, jövőre pedig további 12 ezer négyzetméternyit. Pozitív meglepetést hozott az ingatlanok újraértékelése is” – emelte ki Sándor Dávid. Korábban ezt évente tették meg, de most már negyedévente, a tavalyi utolsó negyedévhez képest az egy részvényre jutó eszközérték 4400 forintról 5520 forintra emelkedett. „Ebből is látszik, hogy jelentős diszkonton forog a papír” – fűzte hozzá Sándor Dávid. A május 8-án közzétett első negyedéves gyorsjelentést jól fogadták a befektetők, három nap alatt 9 százalékos ralit produkált az árfolyam. A napon belüli történelmi maximumot is ebben a periódusban, 3340 forinton ütötte meg a Graphisoft. A lendületes árfolyam-emelkedés nagyrészt az intenzív beruházásoknak köszönhető. A 78 forintos osztalékszelvény levágása után is 3200–3300 forintos sávban maradt a kurzus. „Pozitívumként értékeli a piac, hogy az osztalékot 72 forintról 78 forintra növelték, bár ez így sem tekinthető magasnak a kispapírok között” – említette meg Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője.

Az ANY tavalyi két számjegyű eredménynövekedése egy számjegyűre fogyott. „A magas bázissal magyarázható, hogy elfogyott a lendület, a 30-40 százalékos bővülést nem lehetett fenntartani. Az exportbevételek jól alakultak, de a profit visszaesett, így semleges volt a jelentés” – fűzte hozzá Sándor Dávid. „Az eredménycsökkenés részben egyszeri tételnek volt köszönhető. A gyorsjelentésben további pozitívum volt, hogy a termékmix egyre inkább a biztonsági nyomdatermékek irányába tolódott el. A piac ugyanakkor továbbra is a magas osztalékhozam miatt szereti a részvényt” – hangsúlyozta Rövid Szabolcs. A jelentés múlt hétfői közzététele után két nap alatt 1400 forintról 26 forinttal esett az árfolyam. Odáig egyébként kiemelkedő, 23 százalékos ralit mutatott be idén a papír. Az ANY papírjait legutóbb június 26-án lehetett a 84 forintos osztalékkal megvásárolni.

A Masterplast bevételei 17 százalékkal híztak, de ez profitsoron nem jelent meg, mert a magasabb marzsokat hozó termékekkel nem tudtak növekedést felmutatni. „Magyarországon jók a cég eredményei, de a romániai és az ukrán bevételek olyan mértékben estek vissza, hogy azt a hazai növekedés nem tudta ellensúlyozni” – fűzte hozzá Sándor Dávid. A Masterplast árfolyama idén az 500 és 540 forint közötti sávban mozgott, ebből csak április elején mozdult ki néhány napra lefelé. „A papír jövője szempontjából nagy kérdés, hogy miként alakulnak majd a marzsok, de a konjunktúra és a magyar piacon látható építési boom segítheti a céget, az árfolyamon ez még kevésbé látszik” – mondta Rövid Szabolcs.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.