BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jobban védik majd a kisbefektetőket

Az Országgyűlés törvényt fogadott el a befektetővédelmi szabályok szigorításáról. Az új törvénynek köszönhetően a szolgáltatóknak részletesebben tájékoztatnia kell ügyfeleiket befektetés előtt a lehetséges kockázatokról – írta sajtóközleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A pénzügyi piacok fejlődése, az összetettebb befektetési termékek miatt egy korszerűsített, az új kihívásoknak jobban megfelelő, megújított szabályrendszer kialakítása vált szükségessé – írta sajtóközleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az elfogadott jogszabály biztosítja az uniós MiFID II. irányelv hazai jogba történő átültetését is. Az irányelv elsődlegesen a befektetési szolgáltatásnyújtásra és a pénzügyi eszközökkel való kereskedésre vonatkozó szabályokat szigorítja.

A változások egyrészt a jelenleg hatályos rendelkezések szigorításaként jelennek meg, például befektető-védelem terén erősödnek a befektetési tanácsadásra és portfóliókezelésre vonatkozó rendelkezések, és tovább bővülnek az ügyfelek tájékoztatását érintő szabályok. A független tanácsadásra is új intézkedések vonatkoznak, szigorúbb lett az ösztönzők elfogadásának szabályozása.

Az új előírások érintik a befektetési szolgáltatásnyújtás egyes elemeit, a befektetési vállalkozások és a kereskedési helyszínek szervezeti és üzletviteli követelményeit. Megerősítette a törvény a befektetési vállalkozások vezető testületére vonatkozó rendelkezéseket is. A jövőben kibővül a pénzügyi eszközök listája az üvegházhatást okozó gázok kibocsátási egységeivel, s így az ezen egységekkel folytatott kereskedésre is a befektetési szolgáltatásnyújtást érintő szabályok lesznek irányadóak.

A kereskedés kapcsán központi cél, hogy minden szervezett kereskedés szabályozott kereskedési helyszíneken – egyenlő feltételek mellett – folyjon, és ennek érdekében új elemként jelenik meg a kis- és közepes vállalkozások növekedését előmozdító kereskedési helyszínek létrehozatalának lehetősége is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.