BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvező kilátások a Graphisoft Parknál

A vállalat egyre nagyobb területeket ad bérbe, és az irodapiaci trendek is kedvezően alakulnak.

Közel egy negyedévvel ezelőtt írtunk már arról, hogy optimisták vagyunk a Graphisoft Park részvényeivel kapcsolatban. Azóta 7 százalékot emelkedett az árfolyam, megjelent az első negyedéves gyorsjelentés, és még optimistábbak lettünk a részvény kilátásaival kapcsolatban. Ennek belső, vállalatspecifikus és külső, az irodapiaci trendek alapján meghatározott okai egyaránt vannak.

Kezdjük talán azzal, amire a vállalatnak igazi ráhatása van, vagyis az ingatlanok telítettségének alakulásával. Ebben érdemi előrelépés nem történt, hiszen a kihasználtság már jó ideje 100 százalékon áll. Nem mindegy viszont, hogy mindezt mekkora területen tudja elérni a cég. Ebben ugyanis van előrelépés, nem is kicsi. Az első negyedévben átadtak 5500 négyzetméternyi új irodát (ez az összes terület 10 százaléka), amit teljes egészében bérbe is vett már az SAP, így ez a bevételt és az eredménytermelést is hizlalja az idei évtől. És ezzel még nincs vége a felfutásnak. Hónapokon belül egy újabb, 2500 négyzetméteres épületet adnak át, a legfrissebb hír szerint már ennek az épületnek is ki van adva a 80 százaléka. Egy 12 ezer négyzetméteres iroda is épül a déli területeken. Ez a 2018. nyári átadást követően további 20 százalékkal megdobja majd a területek nagyságát, és az eddigi folyamatokat látva nem sok kétség fér ahhoz, hogy gyorsan sikerül majd bérlőkkel feltölteni az épületeket.

Miközben a vállalat egyre nagyobb területeket ad bérbe, az irodapiaci trendek is kedvezően alakulnak. A tranzakciókra egyre magasabb árakon kerül sor, ami közvetett módon a Graphisoft ingatlanvagyonának meghatározását is pozitívan befolyásolja. Mindezek miatt a vállalat saját becslései szerint a nettó eszközérték már 17,8 eurót, 5520 forintot tesz ki részvényenként, ami jelentős változás a tavaly év végi 14,2 euróhoz képest. Bár a régiós ingatlanrészvények esetében is megfigyelhető, hogy az árfolyam a nettó eszközérték alatt marad, azért nem annyira, mint most a GSPARK-nál. Sokkal inkább gondoljuk reálisnak a 3965 forintos szintet, amelyhez idővel az árfolyam is elkezdhet felzárkózni.

A szerző a KBC Securities vezető kutatója

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.