BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régiós versenytársai után ered a Mol

Bár már több mint 5 százalékot emelkedett a Mol árfolyama február eleje óta, továbbra is optimisták vagyunk a kilátásokat illetően.

Bár már több mint 5 százalékot emelkedett a Mol árfolyama február eleje óta, mikor a részvényben rejlő befektetési lehetőségről írtunk, továbbra is optimisták vagyunk a kilátásokat illetően. A külső környezet egyelőre kedvezően alakul, a finomításban a profitmarzsok nem szűkültek össze annyira, mint amitől korábban sokan tartottak, s az üzemanyag-értékesítések is szépen híznak a régióban. Az 50 dollárnál stabilizálódó olajár is jóval a tavalyi mélypontok felett van, s ez a költséghatékonyságot célzó programokkal együtt segíti a Mol eredménytermelését.

Ennek megfelelően a pénteki első negyedéves gyorsjelentéstől is azt várjuk, hogy a kutatás-kitermelési szegmensben jelentősen (45 százalékkal) nő majd az EBITDA-szintű eredménytermelés, ami a finomítás-vegyipar-kiskereskedelem szegmens stagnálása mellett is összességében 15 százalékos EBITDA-bővülést eredményezhet. Nem szabad elfelejteni, hogy a napokban az INA negyedéves számai is jól alakultak, a régiós versenytársak közül az OMV és a Lotos jóval a várakozások feletti számokat publikált, s a PKN is pozitív meglepetést okozott.

Az említett szektortársak részvényeinek árfolyama ráadásul év eleje óta igen sokat emelkedett már, miközben a Molt a 7,5 százalékban tulajdonos cseh villamos művek, a CEZ kiszállása miatti kockázat féken tartotta. Mivel ez a kockázat már a múlté, a Mol is a többiek után eredhet majd, már csak azért is, mert a mutatószámok és a cég készpénztermelése alapján (22 740 forintos reális értékbecsléssel) is látunk még felértékelődési potenciált.

A vállalat hamarosan kifizeti a 625 forintos papíronkénti osztalékot is (2,9 százalékos hozam), s bár az árfolyam ezzel párhuzamosan esni fog, a technikai kép még így sem feltétlenül csúnyul majd el. Az év eleje óta irányadó 20-21 ezer forintos kereskedési sáv tetejét tesztelheti ugyanis vissza a papír, ahonnan elemelkedve egy technikailag igen erős vételi jelzésként értelmezhető kitörés-visszateszt formációt hagyhatna maga mögött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.