BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízmilliárdos nagyságrendben vonzzák a pénzt az alapok

Dől a pénz az abszolút hozamú alapokba, amelyek közül több is szép eredményt ért el az idén. A legjobban teljesítő konstrukció a német és az amerikai részvénypiacon nyert sokat.

Ömlik a pénz az abszolút hozamú alapokba 2017-ben, de meg is hálálja a portfóliókezelők többsége a bizalmat. Az év első öt hónapjában a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint több mint 145 milliárd forint került e konstrukciókba, melyek arra törekszenek, hogy bármilyen piaci környezetben pozitív, sőt a kockázatmentesnél magasabb hozamot érjenek el.

Ez persze nem mindig sikerül, ám a legkedveltebb alapok az idén sem okoztak csalódást. A BAMOSZ adatai szerint 2017-ben eddig az OTP Suprába folyt be a legtöbb friss megtakarítás, a forintos sorozatba csaknem 34 milliárd, de az eurós változat is gyűjtött több mint 14 milliót, a dolláros pedig 10 milliót. A forintos sorozat árfolyama 6 százalékot emelkedett az év eleje óta, ezzel az egyik legjobb abszolút hozamú alapnak számít az idén. A dolláros változat ennél valamivel magasabb, az eurós pedig kisebb hozamot ért el. A Supra hosszú távon is jól teljesít: kilenc esztendővel ezelőtti indulása óta az évesített hozama 17 százalék fölött van. Mindezek után aligha meglepő, hogy a devizás sorozatokat is beszámítva már 185 milliárd forint körüli a vagyon.

A legmagasabb hozamot az idén az OTP Trend érte el. Fotó: Vémi Zoltán

A legmagasabb hozamot az abszolút hozamú konstrukciók közül az idén az OTP Trend érte el, a lakossági sorozat árfolyama az év eleje óta 10,81 százalékot emelkedett. A divatos részvényeket tartó alap felerészt amerikai technológiai részvényekbe fektetett az idén, felerészt pedig a német részvénypiacba. „Mindkét piac jól teljesített, Amerikában egyedi sztorik voltak, míg a német tőzsdét a francia választási eredmények is segítették” – mondta a Világgazdaságnak Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója, az alap portfóliómenedzsere. Az amerikai részvénypiacon az egyik népszerű sztori mostanában az önvezető autóké, a Trend emiatt Tesla- és Nvidia-részvényeket vásárolt. A Tesla komolyan kísérletezik ilyen járművek fejlesztésével, a Nvidia pedig olyan csipeket gyárt, melyek alkalmasak lehetnek az önvezető autóknál szükséges mesterségesintelligencia-alkalmazások futtatásához.

A második legmagasabb hozamot idén a Pioneer Kamra érte el, 6,3 százalék fölöttit, de 5 százalék felett teljesített még az OTP EMDA is. Utóbbi alap a tőkebeáramlási versenyben is jól áll, 2017-ben több mint 10 milliárd forintot szerzett. Az OTP Alapkezelő egyébként nagyon sok friss pénzt halmoz fel a különféle abszolút hozamú alapjaiban. Az Új Európa 9,4 milliárd, a Prémium Származtatott Alap, mely a cég különböző abszolút hozamú konstrukcióiba fektet, több mint 19,2 milliárd forintnyi friss pénzt szedett össze. Más alapkezelők is sikerrel adják el az ilyen termékeket. A CIB Talentumba több mint 13 milliárd, a Budapest Alapkezelő Paradigma Plusz Alapjába több mint 9 milliárd, a Paradigma Alapba pedig 7,4 milliárd forintnyi friss megtakarítás áramlott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.