BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrekciót hozhat a nyár vége a dollár-euró árfolyamban

Rég nem látott nyugalom uralkodik a piacokon, ez nemcsak az amerikai részvénypiacra igaz, hanem a kötvény- és a fejlődő piacokra egyaránt.

Rég nem látott nyugalom uralkodik a piacokon, ez nemcsak az amerikai részvénypiacra igaz, hanem a kötvény- és a fejlődő piacokra egyaránt. Historikus összehasonlításban nagyon ritkán alakul ki egyidejűleg több eszközosztályban is ilyen nyugodt, alacsony volatilitású környezet. Az európai magas kamatozású kötvények hozamfelárai a mindenkori mélypont közelébe csökkentek, az alacsony kamatkörnyezetben lényegében mindent megvesznek, ami hozamot kínál.

Mindeközben rekordmennyiségű pénz áramlott a volatilitás csökkenésére játszó eszközökbe, a kockázatvállalás láthatóan nagyon erős.

A befektetői pozicionáltság ugyanakkor kezd túlzott optimizmusba fordulni, nagyon sokan ülnek már a részvényekben, melyek egy részét hitelből finanszírozza az amerikai lakosság, az emiatt felvett, úgynevezett marginhitel-állomány a mindenkori csúcsra növekedett.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Donald Trump körül kialakult eufória elülni látszik, lényegében minden úgynevezett Trump-ügylet az elnökválasztás előtti szintre korrigált vissza, az amerikai részvénypiaccal kapcsolatban azonban eddig töretlen az optimizmus. A Merrill Lynch alapkezelő legfrissebb felmérése szerint a legnépszerűbb ügylet a Nasdaq long pozíció, így ez kontraindikátorként egy kisebb korrekciót is előrevetíthet, innen már nehezebb lehet a további emelkedés. Szezonális összehasonlításban a következő egy-három hónap teljesítménye elmarad az átlagtól, könnyen elképzelhető, hogy a magas pozicionáltság miatt a nyár vége volatilisebb, a részvények és a kötvények szempontjából gyengébb időszakot eredményezhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.