BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább nő a céges hitelpiac

Több mint négy százalékkal nőtt a vállalati hitelek piaca tavaly júniustól idén májusig az egy évvel korábbihoz képest. Az éven túli lejáratú hitelek aránya tovább emelkedik a portfólión belül. A piaci várakozások szerint az év egészében folytatódhat a bővülés.

A május végéig tartó egy év alatt 4,24 százalékkal emelkedett a nem pénzügyi tevékenységgel foglalkozó vállalatoknak nyújtott hitelek állománya Magyarországon, és az ötödik hónap végén elérte a 6136 milliárd forintot – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt, nagyjából egy évben lassan, de szinte folyamatosan bővült a céges hitelek piaca, vagyis sikerült megállítani az elmúlt éveket jellemző állománycsökkenést.

A hitelállományon belül kissé csökkent az éven belüli lejáratú kölcsönök aránya, miután mennyiségük 2,37 százalékkal, 1658,5 milliárd forintra emelkedett egy év alatt. A rövid lejáratú konstrukciókon belül majdnem 5 százalékos éves emelkedést mért az MNB a folyószámlahiteleknél, ami közel 1130 milliárdos május végi állományt eredményezett. Közel 5 százalékkal emelkedett a hosszú – egy éven túli – lejáratú hitelek mennyisége is a május végéig tartó 12 hónap alatt, így 4477,6 milliárd forintot tett ki. Ennek eredményeképp a vállalati hitelportfólióban már csaknem 73 százalékos az éven túli lejáratú kölcsönök aránya, ami a beruházások alakulása szempontjából mindenképpen biztató körülmény. A devizában nyilvántartott céges hitelek aránya minimálisan – 43,49-ról 43,43 százalékra – csökkent egy év alatt.

Ami az árazást illeti, az MNB statisztikái szerint jelentősen csökkentek a vállalkozói hitelek kamatai az elmúlt egy évben: május végén a változó kamatozású vagy legfeljebb egyéves kamatfixálású egyéb forinthitelek átlagos kamatlába 1,38 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 2,01 százalékkal. A folyószámlahiteleknél tavaly májusra 3,81, idén az ötödik hónapra 2,16 százalékos átlagkamatot regisztrált a jegybank.

A vállalati hitelpiac növekedése az előrejelzések tanulsága szerint folytatódhat az év hátralévő részében is, hiszen számos olyan tényező akad, amely támogatja az új kihelyezések emelkedését. A legfontosabb, hogy a tavalyi visszaesés után, idén erőteljes bővülés várható a beruházásoknál, amihez hozzájárul a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus forrásainak lehívása, az egyedi vállalati (elsősorban

autóipari) beruházások, valamint a lakosság növekvő fogyasztása. Mindezek eredőjeként a beruházások bővülése 2017-ben elérheti akár a 20 százalékot is, ami mindenképpen látszik majd az új hitelkihelyezések mennyiségén.

A beruházások – és a finanszírozási igény – növekedésére utal a Budapest Bank közelmúltban közzétett felmérésének eredménye is, amely szerint minden ötödik kis- és középvállalkozás rendelkezik beruházási tervvel a következő egy évre vonatkozóan. A beruházó vállalkozások 48 százaléka gép vagy berendezés beszerzésébe fogna, amit továbbra is a gépjárművek, haszonjárművek beszerzése, az ingatlanépítés, illetve -felújítás, valamint az informatikai eszközök beszerzése követ.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.