BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra szárnyalhat a DAX index

Július folyamán ugyan az árfolyam beesett a technikailag releváns 20-30 napos mozgóátlagok alá, de stabilizálódott az értéke az elmúlt két-három hétben.

Technikai értelemben május közepe óta korrekcióban van a DAX index. Ez a korrekció úgy valósult meg, hogy nem volt számottevő csökkenés, hiszen a legnagyobb visszaesés sem érte el az 5 százalékot. Ez pedig jó viselkedésnek számít. Július folyamán ugyan az árfolyam beesett a technikailag releváns 20-30 napos mozgóátlagok alá, de stabilizálódott az értéke az elmúlt két-három hétben. Innen indulhat újra északnak az index.

Tegnap az SAP gyorsjelentésével megindult a második negyedéves gyorsjelentési szezon Németországban is. Miközben az árbevétel, azaz a kereslet jól alakult, addig a költségek megugrásának köszönhetően az eredmény kissé elmaradt a várttól. A cég különben továbbra is optimistán tekint a jövőbe, hisz a húzóágazatban, a felhőszolgáltatások terén dinamikusan növekszik a kereslet. Már ebben az eredményben is feltűnik az a hatás, amelynek köszönhetően várhatóan csak 5 százalék körüli értékkel növekedett a DAX index cégeinek negyedéves profitja a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Ugyanis az elmúlt negyedév során a termelői árak, költségek jelentősen növekedtek, miközben a keresleti oldalon az árak ezt kevésbé követték le. Ugyanakkor a cégek és jegybankok kommunikációja alapján ebben fordulat látható. Gyorsulhat az áremelkedés az erősödő kereslet hatására. Ezt mutatják a DAX-cégek eredményeire vonatkozó előrejelzések is. Az elkövetkező negyedévekben újra gyorsulhat az eredménynövekedés.

Mindez pedig azt jelenti, hogy a gyorsjelentések során – amelyek augusztus 14-ig tartanak – az eredmények nem lesznek kirobbanók, de a kilátások javulhatnak. Ez pedig fokozatosan emelkedő indexet eredményezhet. Mivel az idei eredménybővülés az elemzői várakozások szerint 50 százalék is lehet, a profitbővülési dinamika jelentős gyorsulást mutathat a harmadik negyedévtől. Így az új indexcsúcsok sem zárhatók ki az elkövetkező hónapok során.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.