BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Osztalékemelés jöhet a Molnál

A társaság így kiváló első fél évet zárt, ennek köszönhetően az éves várakozások is emelkedtek.

A Mol a vártnál jóval kedvezőbb második negyedéves eredményeket ért el. A társaság így kiváló első fél évet zárt, ennek köszönhetően az éves várakozások is emelkedtek. Bár már a jelentés előtt is emelkedett az árfolyam, a trend tovább folytatódhat.

A vállalat CCS EBITDA-ja (újrabeszerzési árakkal becsült, „tiszta” EBITDA) éves bázison 22 százalékkal nőtt, míg a CCS EBIT 52 százalékkal bővült. Az üzletágak közül a downstream (feldolgozás és kereskedelem) kivételével mind jelentős eredményjavulást mutatott, a fogyasztói szolgáltatások üzletága ismételten rekorderedményt könyvelhetett el. A kutatás-termelésnél a tavalyinál magasabb olajár és a szénhidrogén-termelés fajlagos költségcsökkenése egyaránt támogatóan hatott, míg a finomítás-kereskedelemnél a régióban tapasztalt üzemanyag-kereslet erősödése és ezzel párhuzamosan a nem üzemanyag jellegű termékek forgalmának felfutása is szerepet játszott a jó eredményekben.

A fél év során elért tiszta CCS EBITDA 20 százalékkal 1,3 milliárd dollárra ugrott, teljesítve a korábbi célszint 65 százalékát. Ennek következtében a társaság 2,0+-ról 2,3+ milliárd dollárra emelte az EBITDA előrejelzését. A Capex a fél év során csupán 360 millió dollárt tett ki, így az egyszerűsített szabad cash flow (az EBITDA és a Capex különbsége) 940 millió dollárra emelkedett, ami már most meghaladta az éves célkitűzéseket. A Mol így legalább 1,3 milliárd dollárra emelte a szabad cash flow várakozását, míg a tőkeberuházások mértéke a korábbinál 200 millió dollárral lehet kevesebb. A vártnál nagyobb szabad cash flow termeléssel előtérbe kerülhet egy lehetséges osztalékemelés, de ne feledkezzünk meg a szeptember elsején esedékes részvényfelaprózásról sem (8-1), amely elsősorban a likviditást növelheti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.