BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Észak-Korea és Trump nyomják csúcsra az arany árfolyamát

A legtöbben geopolitikai feszültséggel magyarázzák az arany elmúlt napokban bemutatott raliját, de a Goldman Sachs szerint hangsúlyosabb az amerikai belpolitikai bizonytalanság.

Egyéves csúcson van az arany ára. Enyhe, mindössze 0,02 százalékos emelkedéssel 1345 dollárig ment fel tegnap délutánra a kurzus, de előtte az 1347,7 dollárt is elérte a jegyzés. Az elmúlt egy hétben 2,3, míg egy hónap alatt 6,3 százalékkal drágult a nemesfém, idei teljesítménye pedig 16,9 százalékos értéknövekedés. A mostani szinteken utoljára tavaly szeptember elején járt az arany.

A Goldman Sachs elemzői szerint csak átmeneti a látványos áremelkedés
Fotós: Kallus György

Az észak-koreai hidrogénbomba-robbantás óta a szakértők zöme ezzel a geopolitikai konfliktussal magyarázta az arany, valamint a klasszikus menekülőeszköznek tekintett japán jen, svájci frank és az ezüst drágulását is.

A Goldman Sachs elemzőház ugyanakkor úgy látja, hogy nem csupán az észak-koreai feszültség miatt emelkedett a nemesfémek árfolyama: az elmúlt hetekben az amerikai belpolitikai bizonytalanság sokkal nagyobb szerepet játszott benne.

Egyértelmű, hogy nagyobbrészt a geopolitikai feszültségek húzódnak a háttérben. A Goldman Sachs azért is láthatja átmenetinek az árfolyam emelkedését, mert ragaszkodnak az 1250 dolláros év végi célárfolyamhoz. A nyilatkozatukkal valamelyest tompítják a helyzetet, mely szerint már majdnem száz dollárral van feljebb a kurzus

– mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.

A szakember a csökkenés helyett viszont inkább emelkedésre számít a közeljövőben.

Egy-két hónapon belül az 1375 dollárt is elérheti az unciánkénti ár, ami a 2016-ban elért legmagasabb értéke, és technikai ellenállásként működik. Ha ez megvalósul, 1500 dollár felé is kilőhet a jegyzésár

– emelte ki a Világgazdaságnak az elemző. Annyiért utoljára 2013 áprilisában adták a nemesfémet. Szerinte rövid távon nem várható az észak-koreai helyzet enyhülése, egy törékeny egyensúly alakulhat ki, miután Phenjan várhatóan nem fog a mostaninál nagyobb kockázatot vállalni, a nukleáris képességre inkább a biztonság garanciájaként gondol az észak-koreai vezetés.

Az Egyesült Államokból sem az árcsökkenés irányába ható hírek érkeznek. „Az adósságplafonról szeptember 29-ig kell szavazni az országban, ami fontos rizikótényező. Bár az amerikai kormányzati leállásnak a korábbi 35 százalék helyett már csak 15 százalék esélyt adnak. A dollár gyengülése és az, hogy Donald Trump amerikai elnök nem minden ígéretét tartotta be, abból is látszik, hogy a ritkábban kereskedett euró-arany kurzus kevésbé változékony” – mutatott rá Varga Zoltán. Egy uncia arany jelenleg 1123 euróba kerül, főleg azok veszik euróért a nemesfémet, akik nemcsak üzletelnek vele, hanem fizikailag is felhasználják.

Az Egyesült Államokban tomboló hurrikán dollárgyengítő hatása is érződik az arany árjegyzésében.

Egy komolyabb katonai konfliktus adhatna nagy lökést felfelé a menedékeszközöknek, így az arany mellett a svájci franknak és a japán jennek. Utóbbi a geopolitikai helyzetben való érintettsége miatt különösen érdekes, először erősödne, majd várhatóan gyengülne az árfolyama. Az alacsony kamatra felvett jenhiteleket sokan dollárra váltva fektetik be a magasabb amerikai kamatok okán. A kamatok csökkenésekor, a hitelek visszafizetése miatt, ez keresletet generál a jennel szemben

– tette hozzá az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.