BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alibaba és a 40 éves kötvény

Hat és félszeres túljegyzés mellett keltek el az Alibaba most kibocsátott kötvényei. A cég hétmilliárd dollárt kíván bevonni, hogy betársulhasson a Sun Art kiskereskedelmi hálózatba. A cél: lekörözni a Wal-Martot.

Ölre mentek a befektetők az Alibaba frissen kibocsátott dollárkötvé­nyeiért: a kínai e-kereskedelmi óriás 7 milliárd dollár értékben kínált adósságpapírjaira összesen 46 milliárd dollárnyi ajánlat érkezett. A Bloomberg adatbázisa szerint az Alibaba ezzel elhódította az ázsiai vállalati kötvénypiac idei trófeáját, ami a legnagyobb tőkebevonást illeti. (Három éve volt a cégnek már egy 8 milliárd dolláros kibocsátása is.) A második helyen most a China Evergrande Group áll, amely 6,6 milliárd dollárt sepert be kötvényeiért azok júniusi kibocsátásakor. Az Alibaba 5,5, 10, 20, 30 és 40 éves lejáratú kötvényeket dobott a piacra azzal a nem titkolt szándékkal, hogy forrást teremtsen legutóbbi ügyletéhez, a Sun Art kiskereskedelmi hálózatba történő betársulásához.

A legnagyobb kínai hipermarketlánc azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy túlszárnyalja a jelenlegi világelsőt, az amerikai Wal-Martot. Az Alibaba 2,9 milliárd dollárt fordított Sun Art-részvények vásárlására a hó elején.

A leghosszabb, 40 éves futamidejű kötvényből egymilliárd dollárnyit értékesítettek 4,4 százalékos hozam mellett, ez 158 bázisponttal haladja meg a hasonló lejáratú kínai államkötvény hozamát. Eredetileg a különbözetet 180 bázispontosra várták. A 30 éves, 4,2 százalékos hozamot ígérő kötvény esetében a különbözet 138 bázispontról 130-ra csökkent a kereskedés szerdai megindulását követően. Az Alibaba a 40 éves futamidővel csúcsot állított fel a vállalati kötvénykibocsátók körében, ilyen hosszú időre még egy cég sem szerzett pénzt az ázsiai kötvénypiacról.

Utóbbi amúgy igencsak pezseg az idén, hiszen az eddigi dollárban kibocsátott kötvénymennyiség 300 milliárdos összértéke önmagában új rekordnak számít, amelyet könnyen túl is szárnyalhatnak, mivel az 500 milliárd dolláros piaci értékű cégek klubjába a múlt héten felvett Tencent is kedvet kapott a forrásbevonás ezen formájához. Steve Wang, a CITIC Securities hongkongi elemzője az Alibaba kibocsátását úgy értékelte a Bloombergnek, hogy az e-kereskedelmi óriás valamennyi lejárat esetében új benchmarkot állított fel, amely iránytűként szolgál mind a befektetők, mind a kibocsátásra készülő vállalatok számára, főleg a technológiai szektorban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.