BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyrepülésben a nyugati tőzsdék

Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék irányadó indexei szerdán, február utolsó napján.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,69 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,44 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,44 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,71 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,72 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 0,52 százalékkal esett.

A nyugat-európai tőzsdék zárásakor az irányadó New York-i indexek közül a Dow Jones ipari átlag 0,11 százalékos, az S&P 500-as pedig 0,01 százalékos mínuszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,11 százalékos pluszban állt.

Forrás: AFP

A befektetők kockázatvállalási hajlandóságát megtépázta, hogy Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve új elnöke első kongresszusi meghallgatásán fokozatos kamatemeléseket ígért ugyan, de bizonyos kijelentéseit a piacok úgy értelmezték, hogy az eddig várt három helyett inkább négyszer emelhet idén kamatot a Fed.

A vállalatok közül csak a technológiai és a média szektor tudott emelkedni, de csak minimális, 0,07, illetve 0,05 százalékkal.

A nap vesztesei a nyersanyagkapcsolt vállalatok voltak, amelyek alindexe 2,26 százalékkal esett. A Fresnillo brit-mexikói bányatársaság árfolyama kedden és szerdán is több mint 4 százalékot zuhant, mert kedden közzétett gyorsjelentésében a vártnál kisebb éves nyereségről adott számot.

Egy sor nagyvállalat számolt be szerdán a vártnál rosszabb eredményekről, ami megtépázta árfolyamukat. Így például a BioMérieux francia biotechnológiai cég több mint 10 százalékot, az ITV brit tévétársaság 7,6 százalékot, a Solvay belga vegyipari vállalat 3,5 százalékot, a Bayer német vegyipari konszern pedig közel 2 százalékot veszített értékéből.

A vártnál kedvezőbb eredményeket felmutató vállalatok közül a Dialog Semiconductor angol-német csipgyártó több mint 6,5 százalékkal, az Ahold Delhaize hollandiai székhelyű nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc pedig 3 százalékkal drágult.

Egy euróért 1,2215 dollárt adtak este fél hat után a nemzetközi bankközi piacon, 0,15 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

A kriptodevizák árfolyama csökken. A CoinMarketCap, a legnagyobb kriptodeviza adatbázis adatai szerint a bitcoin árfolyama 0,98 százalékkal, 10 553 dollárra esett. A világ második legnagyobb kriptodevizája, az ether 869,30 dolláron, 0,67 százalékos, a ripple pedig 0,9197 dolláron, 3,08 százalékos mínuszban forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. Az árakat még lejjebb nyomta, hogy az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatalának (EIA) beszámolója szerint a nyersolajtartalék a vártnál nagyobb mértékben emelkedett a múlt héten, ráadásul az elemzői várakozásokkal ellentétben a benzintartalék is nőtt, nem pedig csökkent.

A legközelebbi, májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 1,82 százalékos veszteségben, 65,31 dolláron állt, míg az áprilisi szállítású WTI 1,75 százalékos mínuszban, 61,91 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 0,17 százalékkal, 1320,80 dollárra nőtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.