BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nő az osztalék a Graphisoft Parknál

Konszolidált eredménye 80 százalékát fizetné ki osztalékként a Graphisoft Park, és ebben felértékelődési potenciált lát a KBC elemzője.

Április 26-án tartja évi rendes közgyűlését a Graphisoft Park. Az előterjesztésből látszik, hogy tavaly több mint 1,1 millió euróval nőtt a cég árbevétele, annak köszönhetően, hogy az év során átadtak 8 ezer négyzetméternyi új épületet, s ezek csaknem 100 százalékát bérbe is adták. Eközben a működési költségek is 400 ezer euróval emelkedtek. Az EBITDA értéke így 9,5 millió euró lett, ami 700 ezer euróval magasabb az előző évi bázisnál.

Tavaly is nyitott új irodákat a cég, ezeket szinte 100 százalékig ki is adta
Forrás: MTVA/Balaton József

Az üzemi eredmény – az előző évinél magasabb értékcsökkenési leírást figyelembe véve – ennél kisebb mértékben, 300 ezer euróval emelkedett. A pénzügyi eredmény nem változott nagyobb mértékben. Az adófizetési kötelezettség 300 ezer euróval csökkent a bázisidőszakhoz képest, mivel a társaság tavaly július 31-én szabályozott ingatlanbefektetési elővállalkozássá alakult, a szabályozott ingatlanbefektetési társaság (SZIT) státuszt az idén január 1-jén jegyezték be. Mivel a tavalyi év utolsó öt hónapját már nem terhelte társasági- és iparűzésiadó-fizetési kötelezettség, az egy évvel korábbit 600 ezer euróval meghaladó, 3,8 millió euró nettó nyereséget ért el 2017-ben a Graphisoft Park.

A 2017-ben átadott és bérbe adott új épületek, valamint a déli területen folyó fejlesztések előrehaladása és az ezekre megkötött előbérleti szerződések nyomán, továbbá

a SZIT-té alakulással járó adózási előnyök eredményeként a társaság tulajdonában álló ingatlanállomány valós értékét 2017 végén 246 millió euróra becsülték, szemben a 2016 végi 189 millió euróval.

Figyelembe vették az építőipari árak folytatódó és a menedzsment várakozásait meghaladó növekedését is. Az ezzel összefüggésben megnövekedett hitelállomány miatt a valós nettó eszközérték 185 millió euró, ami konzervatív becslés, mert nem számolt az építőipari költséggyarapodásokat várhatóan követő bérletidíj-emelkedés értéknövelő hatásával.

Az éves jelentés alapján továbbra is optimistán tekintünk a Graphisoft Parkra – mondta a Világgazdaságnak Cinkotai Norbert, a KBC vezető elemzője. Hozzátette: hisznek abban, hogy van felértékelődési potenciál a papírban, amit a SZIT státus révén realizálható előnyök is támogatnak, emellett az előző évinél magasabb osztalék is kedvezően értékelhető.

A közgyűlési előterjesztés szerint az igazgatótanács azt javasolja, hogy a társaság a tavalyi adózott eredménye és meglévő eredménytartaléka terhére fizessen osztalékot: a forgalomban lévő A sorozatú törzsrészvények után részvényenként 93 forintot, míg a B sorozatú dolgozói részvények után részvényenként 31 forintot. Bár forma szerint, szabályozott ingatlanbefektetési társaságként a Graphisoft Park eredményének minimum 90 százalékát köteles lenne osztalékként kifizetni, ám a tárgyévi eredmény a leányvállalatoktól kapott osztalékból származik, alapja a leányvállalatok tárgyévet megelőző évben, vagyis 2016-ban elért eredménye.

Így a társaság a most javasoltnál lényegesen alacsonyabb összegű osztalék kifizetésére lenne köteles, mégis javaslatot tesznek a 2017-ben elért konszolidált eredmény 80 százalékának kifizetésére.

Tavaly 78 forintot fizetett részvényenként a Graphisoft, ami akkor 2,4 százalékos osztalékhozamnak felelt meg. A most javasolt 93 forint megközelítőleg 2,7 százalékos osztalékhozam a jelenlegi, 3550 forintos árszinten.

Az igazgatótanács arra is felhatalmazást kér a közgyűléstől, hogy saját részvényeket szerezhessen 18 hónapos időtartamban úgy, hogy a saját részvények névértékének együttes összege ne haladja meg a jegyzett tőke 10 százalékát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.