BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gáláns osztalékot fizet a Plotinus

Két számjegyű hozamot ígér a Plotinus részvényen­kénti 718 forintos osztalékjavaslata, miközben tavaly ősszel még nem tervezett osztalékfizetést a menedzsment.

Á prilis 19-én tartja évi rendes közgyűlését a Plotinus, az előterjesztések között szerepel a 2017. évi IFRS szerinti konszolidált beszámoló és jelentés. Eszerint a társaság 4,174 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 733 millió forint adózott üzleti évi eredménnyel zárta a tavalyi esztendőt. Ebből az anyavállalat tulajdonosaira jutó eredmény 704 millió forint.

Az igazgatótanács az eredmény után, valamint a szabad eredménytartalékból összesen 494 612 848 forint osztalék kifizetését javasolja.

Ebből 139 751 400 forint osztalékot fizetnének az osztalékelsőbbségi részvényekre, azaz 699 600 forintot osztalékelsőbbségi részvényenként, míg 354 861 448 forint osztalékot a törzsrészvényekre, azaz 718 forintot törzsrészvényenként.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az osztalékjavaslat azért érdekes, mert még az ősszel is úgy nyilatkozott a menedzsment, hogy a mai szabályozási-adózási környezetben nem tervezi osztalék fizetését a szavazatelsőbbségi és a törzsrészvények után, mert az értéknövekedést az árfolyam emelkedése teremtheti meg. A 718 forintos osztalék pedig a mostani 6650 forint körüli szinteken 10 százalékot is meghaladó osztalékhozamot jelent.

Azt is javasolja az igazgatótanács a közgyűlésnek, hogy kapjon felhatalmazást saját részvények megszerzésére. Mégpedig oly módon, hogy a felhatalmazás időtartama a közgyűlés napjától számított 18 hónap legyen, a megszerezhető részvények fajtája törzsrészvény, a megszerezhető részvények névértéke 250 forint, a megszerezhető részvények darabszáma 520 ezer darab, s a megszerezhető részvények esetében az egy részvényre jutó legalacsonyabb és legmagasabb összeg minimum 1 forint, illetve maximum 10 ezer forint.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.