BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Optimistán indulhat a kereskedés Európában

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a főbb nyugat-európai részvénypiacokon kedden, a befektetők figyelmét továbbra is a gyorsjelentések kötik le. Elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 14 pontos, a frankfurti DAX-30 index 32 pontos, a párizsi CAC-40 index pedig 8 pontos pluszban nyithat.

Viszonylag kevés makroadat várható kedden. Reggel ismertette a svájci statisztikai hivatal a külkereskedelmi mérleg első negyedéves adatait, amelyek azt mutatták, hogy folytatódott az előző negyedévek kedvező tendenciája. A müncheni ifo gazdaságkutató intézet pedig délelőtt teszi közzé német üzleti hangulatindexét áprilisról, elemzők erős romlást várnak.

Ugyanakkor egy sor nagyvállalat hozza nyilvánosságra első negyedéves beszámolóját, köztük a Kering, az SAP, a Telecom Italia, az AkzoNobel, a Randstad, a Santander, a Volvo csoprt, a Swedbank, az Anglo American, a Shire és a London Stock Exchange.

Forrás: AFP/Daniel Roland

Szöul kivételével Ázsiában és a csendes-óceáni régióban jelentősen emelkedtek a tőzsdeindexek kedden, dacára New York halovány teljesítményének. Hétfőn a Dow Jones ipari átlag 0,06 százalékos, a Nasdaq Composite pedig 0,25 százalékos mínuszban, míg az S&P 500-as mutató 0,01 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,95 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,60 százalékos pluszban zárt, míg a dél-koreai Kospi 0,51 százalékos mínuszban, a vezető sanghaji index viszont 1,83 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 1 százalékos nyereségben közelített a záráshoz kedden.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. A legközelebbi, júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,58 százalékos pluszban, 75,14 dolláron, a WTI pedig 0,93 százalékos nyereségben, 69,28 dolláron forgott.

Hétfőn emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdeindexek.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,42 százalékkal, 7398,87 pontra, a frankfurti DAX-index 0,25 százalékkal, 12 572,39 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,48 százalékkal, 5438,55 pontra nőtt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,35 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index ugyancsak 0,35 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,59 százalékkal kúszott feljebb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.