BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átlag alatti a Magyar Telekom értékeltségi mutatója

A térségi távközlési cégek átlagos első negyedéves eredményeihez képest jól teljesített a Magyar Telekom, ennek tudható be, hogy a cég árfolyama kevésbé csökkent, mint legtöbb versenytársáé.

Idén eddig átlagosan 7,4 százalékkal csúszott lejjebb a kilenc vizsgált cég kurzusa, a magyar vállalat 7,6 százalékos mínuszával hozta az átlagot. Legtöbbet, 24,2 százalékot a magyar mobilpiaci színre lépését már többször is elhalasztó román Digi veszített értékéből, de a tavaly tőzsdére lépett lengyel Play Communications mobilszolgáltató kurzusa is 20,1 százalékot zuhant. Tíz százalék feletti mínuszt kellett elkönyvelniük az Orange Polska befektetőinek; négy cég, köztük a Magyar Telekom is megúszta ennél kisebb veszteséggel. Nyereségnek csak a Telekom Slovenije és a Telekom Austria tulajdonosai örülhettek eddig az idén.

A Telekom Austria nyereséges maradt idén is
Fotó: AFP/Herbert Pfarrhofer

A Thomson Reuters adatbázisában szereplő átlagos elemzői ajánlások – a két erősen zuhanó cég kivételével – a részvények tartását javasolják. A Digivel és a Playjel kapcsolatban 50 százalék feletti egy éven belüli árfolyamralit jósolnak a nagy zuhanás után, s ennek megfelelően vételre javasolják a papírjaikat. Az EV/EBITDA (cégérték/eredményesség) értékeltségi mutatóban is megjelenik a Digi idei nagy zuhanása, hiszen a 3,12-os érték a Hrvatski Telekommal együtt a legalacsonyabb.

A Magyar Telekom 3,89-os EV/EBITDA-ja is elmarad a kilenc cég 4,87-os átlagától. A piac a legmagasabbra a cseh O2-t értékeli ezen az alapon.

Az EV/EBITDA mutató azt jelzi, hogy egy társaság hány évnyi készpénztermeléssel tudja előállítani a hitelekkel és a tartalékokkal megfejelt kapitalizációt.

A Magyar Telekom kilátásait egyébként nem tartják rossznak a szakértők. Az elemzői célárfolyam átlagosan 513,5 forint, ami 21 százalékos árfolyam-emelkedést prognosztizál egyéves időtávra.

Ezen a szinten olcsónak tűnik a cég, amit az EV/EBITDA is jól mutat. Kockázatos a Magyar Telekomnak a Digi megjelenése, de ez már régóta ismert piacbefolyásoló tényező. Az is nyomás alá helyezi az árfolyamot, hogy a Vodafone megvásárolja a hazai UPC-t, és azután komplex szolgáltatóként kínálhat mobil és vezetékes csomagokat. Itt is kérdésesek még a végső számok

– mondta a Világgazdaság érdeklődésére Cinkotai Norbert.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.