BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes figyelni a Raiffeisen kötvényeire

Nem árt figyelni a Raiffeisen fix lejárataira – figyelmeztet Tonzor Péter, az SPB Befektetési Zrt. vezető privátbankára.

Európában mindenki keresi a magas hozamot, de szeretné elkerülni a kockázatot. A további amerikai kamatemelés, illetve a késésben lévő európai kamatemelési várakozás miatt a hosszú oldal már esésnek indult, a rövid államkötvények esetében pedig még mindig mínusz a kamat mértéke. A vállalati kötvények piaca is csúcsra járt, ezért nem árt figyelni a Raiffeisen fix lejárataira.

Középtávon továbbra is várható esés, de a magas kupon vonzóvá teszi a Raiffeisen papírjait. A Raif­feisen Bank International (RBI) kötvényeinek árfolyama még mindig magasan van, ezért ebben esés várható, de a 2023-ban lejáró, 6 százalék kamatot fizető kötvényének a lejárati hozama 2,2 százalék körül van, ezért a közép- és hosszú távon befektetőknek már vonzó lehet a papír. Ez annál is inkább figyelemre méltó, mert a hasonló kockázati besorolású eurós magyar államkötvény 2027-es lejárattal is csak 1,7 százalékos hozammal forog. Érdekes, hogy az RBI és a REPHUN kockázati besorolása a Moody’snál Baa3, azaz befektetésre ajánlott kategória.

A Raiffeisen bankcsoporthoz tartozó, de a Raiffeisen Bank International részét nem képező Raiffeisen Niederösterreich Landesbanknak (RFLBNI) szintén van egy hasonló lejáratú (2023-ban lejáró) fix kamatozású kötvénye, az 2,8–3 százalék közötti hozammal forog az OTC-piacon.

Azért kereskednek jobb hozammal az RFLBNI papírjaival, mert az tartományi bank, bár megjegyzendő, hogy az RBI részvényeinek 22 százalékát birtokolja, így nem túl nagy bátorság leírni, hogy egy csoportról beszélhetünk.

Az RFLBNI 5 7/8 kamatozású kötvény kockázati besorolása a Moody’snál Ba1, amely egy besorolással van lejjebb az RBI kötvényeiénél, igaz, ez már a befektetésre nem ajánlott kategória, ennek ellenére a viszonylag magas hozam, illetve a bankcsoporthoz való tartozás vonzóvá teszi a kötvényt. A legkisebb kereskedhető mennyiség, mind az RBI 6, mind az RFLBNI 5 7/8 esetében 100 ezer euró, ami megnehezíti a kisbefektetők hozzáférését a papírhoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.