BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Maradt még tér a növekedésre?

Globálisan a növekedés egy késői szakaszát éljük most, sávosan kereskedő, hullámzó a piac, és kérdéses, hogy egy ilyen környezetben is tudnak-e felfelé menni a blue chipjeink – fogalmazott Holecz Noémi, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője a Világgazdaság A fák tényleg az égig nőnek? című konferenciáján.

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szerint most nagyon sokan arra számítanak a világban, hogy lassulni fog 2019 után több fejlett piaci gazdaság, 2020 után pedig akár recesszió közeli állapot is bekövetkezhet, ami nyilván nyomást helyez az árazásokra. Hozzátette, ez okozhat pozitív és negatív meglepetést a piacokon.

Megnőtt a volatilitás a piacokon, nálunk a szűk likviditás miatt ennek sokkal nagyobb hatása lehet

– hangsúlyozta Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője. Kiemelte, hogy historikusan nézve „a magyar papírok nem drágák”, ugyanakkor a – nemzetközi piacokra is jellemző – volatilitás miatt megnőtt a kockázat, a növekedési kilátások beszűkültek.

Az OTP Bank esetében a növekedés attól függhet Vágó szerint, hogy a bank tud-e akvirálni

– amennyiben igen, akkor van tér a növekedésre, ha pedig nem, akkor kevésbé. Hozzáfűzte, hogy az OTP-papírok nem voltak olcsóak az elmúlt két-három évben.

Miró József a Richterről elmondta, a piacban megvan a félelem, hogy az Esmyával mi lesz a következő évben. Egyelőre nem adott a cég előrejelzést, hogy milyen értékesítést vár, mekkora árbevételt tud elérni, de úgy véljük, nagy változás ezekben nem lesz – tette hozzá. Szerinte emiatt a részvényárfolyamban elég nagy lehetőség van a növekedésre.

Balról jobbra: Túrós-Bense Levente, Cinkotai Norbert (KBC Equitas), Vágó Attila (Concorde Értékpapír Zrt.), Holecz Noémi (Equilor Befektetési Zrt.), Miró József (Erste Befektetési Zrt.)
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Vágó ehhez hozzáfűzte, hogy szerinte

most lehet többet ér a Richter, mint a jelenlegi árfolyam.

Azzal, hogy az európai hatóság nekiment az egyik fontos készítményének, okozott némi „túlreakciót” a piacokon.

A Magyar Telekommal kapcsolatban Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője elmondta, hogy hasonlóak mondhatók el, mint a Richterről: volt egy sztori, és most mégis ugyanott tart az árfolyam, mint korábban. Kérdés, mi a helyzet a Digivel, hiszen nem emelt osztalékot a Telekom, „mert jön majd a Digi”. Úgy véli, hogy az osztalékhozam a 10 éves kötvényhozam mellett „nem olyan rossz”.

A Mol esetében a fő kérdés az, hogy mi lesz az INA sorsa. Vágó szerint a vételár milliárdos nagyságrend lehet. Emiatt komoly nyomás alá került a Mol eredménye, ugyanakkor

ha csak dollárban nézzük a cég eredményét, akkor egészen rendkívüli, amit véghezvitt a társaság, hiszen „lényegében rezisztensé vált az olajárra”.

Mi az olajcég eredményeit forintban látjuk, de dollárban ez rendkívül kiegyensúlyozott, az összes olajtársaság közül ennek a legstabilabb a működése – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.