BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vonzók a magyar dollárkötvények

Továbbra is odafigyelni a közepes futamidejű, 2021-ben lejáró 6 3/8 kamatozású Rephunra.

Az amerikai kamatemelési várakozás, valamint az európai mértékhez képest már magas tengerentúli államkötvényhozam a dollárban denominált magyar – úgynevezett Rephun – államkötvények árfolyamát is a mélybe lökte. Ennek ellenére érdemes továbbra is odafigyelni a közepes futamidejű, 2021-ben lejáró 6 3/8 kamatozású Rephunra, amelynél – miként már korábban is írtuk –­ véleményünk szerint

itthon aligha találunk biztonságosabb befektetési formát hároméves időtávon.

Változatlanul tartja magát az a nézet, hogy további két kamatemelés várható a Fedtől, amely a tízéves amerikai államkötvényhozamot 3 százalék fölé viheti, sőt bizonyára 3 fölött fogja tartani. Ez az a várakozás, mely a dollárban denominált magyar államkötvények árfolyamát megtépázta: a 2023-as Rephunok (több is van belőle) hozama már közelít a 4 százalékos szinthez. Érdekesség, hogy a hasonló lejáratú forintos államkötvények hozama még mindig 2 százalék alatt van.

Ha az amerikai kamatemelések miatt folytatódik a hozamok emelkedése, akkor az ötéves lejáratokban további árfolyamesést várunk, ezért érdemes odafigyelni a rövidebb, két-három éves lejáratú dolláros magyar államkötvényekre.

A 2021-ben lejáró 6 3/8 kamatozású Rephun az elmúlt egy évben mintegy 6 százalékos árfolyamesést szenvedett el. Ennek ellenére a kisebb kockázatot vállalóknak érdemes bevásárolniuk belőle, mert a hátralévő futamidő már csak két év és kilenc hónap. Ha továbbra is hiszünk abban – márpedig sok elemző véli így –, hogy a dollár erősödésére számíthatunk az elkövetkező időszakban, akkor e befektetés a lejáratig a 3-3,2 százalékos hozamot fixen kifizeti, s további nagyobb árfolyamesés sem fenyegeti a futamidő rövidülése miatt. Az évi 6,375 százalék kupont két részletben, márciusban és szeptemberben fizeti. A legkisebb kereskedhető mennyiség 2000 amerikai dollár névérték, amely így elérhető kisbefektetőknek is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.