BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harmadával is növekedhetett az adózott eredmény

Az éves bevételcél megemelése lökést adhat a távközlési papír árfolyamának.

Bevételsoron 7, EBITDA-soron 5, működési eredményben 11, adózott eredményben pedig 37 százalékos javulást vár éves alapon az elemzői konszenzus a Magyar Telekom második negyedéves gyorsjelentésétől.

Erős negyedévet zárhatott a Magyar Telekom. A mobil, a vezetékes és a rendszerintegrációs bevételek egyaránt emelkedhettek

– mondta a Világgazdaság érdeklődésére Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője. Szerinte kamatokra is kevesebbet kellett költenie a távközlési cégnek, ugyanis az egy évvel ezelőttihez képest alacsonyabb az adósságállománya.

„A nettó eredmény várakozásaink szerint 13,9 milliárd forint lehet. Ez látványos 35 százalékos profitbővülés, igaz, az alacsony fedezeti hányadú cégeknél sokszor előfordul az ilyen, több számjegyű ugrás. Így inkább a 3,6 milliárd forintos plusz az, ami ebből a szempontból figyelemre méltó” – tette hozzá.

Fotó: M. Schmidt János

A menedzsment az éves várakozásokhoz is hozzányúlhat. „Az eredetileg kitűzött 600 milliárdos célt 610-620 milliárdra emelhetik. Ha tartanák a 600 milliárdot, az azt jelentené, hogy a második fél évben több mint 8 százalékos csökkenéssel számolnának. Erre utaló jelek márpedig nincsenek, s az előző években is előfordult, hogy év közben felfelé módosítottak az árbevételi célkitűzésen. Az adózás, kamatfizetés, rendkívüli tételek és amortizáció előtti eredményen (EBITDA) is emelhetnek 1-2 milliárddal, de ennek nincs nagy hagyománya” – fűzte hozzá Cinkotai Norbert, aki még egy kedvező gyorsjelentésnél is csak enyhe árfolyam-emelkedésre számít az alacsony nyári tőzsdei forgalomban. Várakozásai szerint újra 400 forint fölé kerülhet a kurzus.

Az Aegon Alapkezelő is összességében jó negyedéves számokat vár a távközlési cégtől.

Meglepetés lehet a rendszerintegrációs bevételek alakulása, ugyanis a választások után a legtöbben csökkenést vártak e szegmensben. Ehhez képest most kezd gyümölcsözőre fordulni az a stratégia, miszerint a Magyar Telekom rendkívül alacsony marzstartalmú szolgáltatásokat is elvállalt azért, hogy későbbi munkákat is elnyerhessen az állami szereplőktől, immár magasabb haszonkulcs mellett

– mondta Szigetvári Dániel, az Aegon Alapkezelő részvényelemzője

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.