BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összeolvad a Konzum és az Opus

A két cég összkapitalizációja a szerdai záróárfolyam alapján 246,3 milliárd forint, ami közvetlenül a blue chipek után, az ötödik helyre sorolja majd a ranglistán az új társaságot.

Egy társaságba vonják össze a Konzumot és az Opust – jelentették közleményben a társaságok. A Konzum igazgatósága döntött arról, hogy a fúzióról szóló döntés ésszerű határidőben történő meghozatala érdekében az OPUS menedzsmentjével közös ütemtervet dolgoznak ki.

A Társaság a döntés hátterében hangsúlyozza, hogy a fúzió megvalósítása új teret nyithat a vállalatcsoport jelentős volumenű, régiós növekedési terveinek megvalósításához. Az egyesülést követően a jogutód társaság menedzsment által becsült kapitalizációja – mai árfolyamon és a jelenlegi piaci viszonyokkal számolva – elérheti a 350-400 milliárd forintot, miközben IFRS szerinti konszolidált saját tőkéje meghaladhatja a 320 milliárd, 2019 évre tervezett EBITDA-ja pedig a 30 milliárd forintot.

Az egyesülésről a jogszabályok szerint döntő első közgyűlés tervezett időpontja 2018. év december hó 3. napja.

A két cég összkapitalizációja a szerdai záróárfolyam alapján 246,3 milliárd forint, ami közvetlenül a blue chipek után, az ötödik helyre sorolja majd a ranglistán az új társaságot. A tőkeemelésekkel együtt becsült kapitalizáció azonban már a negyedik helyre emeli majd a társaságot a blue chipek rangsorában.

Jászai Gellért, a Konzum-csoport elnök-vezérigazgatója, résztulajdonosa
Fotó: Kurucz Árpád / MW

Jászai Gellért, a Konzum elnök-vezérigazgatója és Fekete Péter, a Konzum vezérigazgató-helyettese csütörtökön részt vesz egy konferencián, ahol vélhetően további részleteket árulnak majd el a tervekről.

A Konzum és az Opus árfolyama már szerdán meredeken emelkedett, az egy éves tőzsdei mérleg előbbi társaság esetében 20, utóbbinál több mint 90 százalékos felértékelődést mutat.

A Konzum az első félévben 11 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el, az EBITDA közel 2,3 milliárd forint, míg üzemi eredménye 1,76 milliárd forint volt.

Az Opus árbevétel-soron éves összevetésben 20 százalékkal több, 20,9 milliárd forintot jelentett, az üzemi eredmény 886 millió, míg az EBITDA 1,682 milliárd forint lett. A társaságnál azonban még nem zárult le a tőkeemelés-sorozat, amelynek eredményeként a csoport saját tőkéjé várhatón 100 milliárd forint fölé növeli.

Az Opus Global leányvállalatán keresztül a Világgazdaság tulajdonosa.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.