BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betáraztak hazai részvényből az alapok

A biztosítók sok állampapírt tartanak, a befektetési alapoknál viszont csökken a mennyiségük, helyet­tük inkább részvényeket vásárolnak a port­fóliókezelők.

A befektetési alapok és a biztosítók is egyre több hazai részvényt tartanak a portfólióikban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. A harmadik negyedév végén a biztosítók teljes tartaléka 2361 milliárd forint volt, ami történelmi rekord, ezen belül az életbiztosításokban 1937,8 milliárd forint volt. Szépen híznak a hagyományos életbiztosítások, amelyekben már 678 milliárd forint van, vagyis az állomány lassan megközelíti a több mint tíz évvel ezelőtt felállított mindenkori rekordot.

A unit linked alapokban 1260 milliárd forint található.

A biztosítók eszközeinek döntő része még mindig állampapírban van: kötvényben 1182,7 milliárd forintot, kincstárjegyekben 78,8 milliárdot tartottak szeptember végén. A kockázatos eszközök volumene is folyamatosan nő. A hazai részvénybefektetéseké 68,3 milliárd forintra emelkedett, ami hétéves rekord, befektetési jegyekben pedig ismét több mint 500 milliárd forintjuk volt. A külföldi befektetések mennyisége is gyarapodik, szeptember végén 552 milliárd forint fölé ugrott, vagyis újabb csúcsot döntött, ennek a legnagyobb része befektetési jegy volt. Közvetlenül külföldi részvényben még húszmilliárd forintot sem tartanak a biztosítók.

Egyre jobban bíznak a BÉT-en a forgó papírokban az alapkezelők
Fotó: Kallus Gyögy

A befektetési alapok vagyona is nőtt az idén: szeptember végén már 6613,6 milliárd forintot kezeltek, ami történelmi rekordnak számít. A zárt végű alapokban 355 milliárd forint volt, a többi 6258,7 milliárdot nyílt végű konstrukciókban kezelték az alapkezelők. A befektetési alapok állománya magyar állampapírokból az idén 1300 milliárd forint körül stagnált, az év második felében e szint alá került, ebben szerepet játszhat a pénzpiaci és kötvényalapokat érintő tőkekivonás. A pénzpiaci alapok hozama az idén sok esetben enyhén negatív lett, és a tőkegarancia is megszűnt a konstrukciók nagy részénél.

A kötvényalapokból csaknem 195 milliárd forint távozott az év eleje óta, ennek több mint négyötöde a rövid kötvényalapokat érintette. Az egyéb kötvények állománya is csökkent, októberre már 300 milliárd forint alá süllyedt.

A hazai részvények állománya viszont nőtt az alapokban, szep­tember végén már 154 milliárd forint fölött volt a volumen, ami már nincs messze a 2007 őszén beállított csúcstól, amikor is 162 milliárd forintnyi hazai részvény volt a konstrukciókban. Az egyéb eszközök mennyisége is folyamatosan nő, ez szintén nem meglepő, hiszen az ingatlanalapok egyre nagyobbak. Az egyéb eszközök volumene szeptember végén már 3134 milliárd forint volt. A külföldi eszközök mennyisége ez év tavaszáig szintén folyamatosan gyarapodott, azóta viszont az alapkezelők inkább a hazai befektetések felé fordultak.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.