BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jóváhagyták a részvényesek a fúziót

Rendkívüli közgyűlést tartottak tegnap a társaságok tulajdonosai: a Konzum beolvad az Opusba.

Hétfőn rendkívüli közgyűléseken határoztak a vagyonkezelő társaságok részvényesei arról, hogy a Konzum beolvad az Opusba.

A jogutód társaság az Opus lesz, amely nyilvános részvénytársaságként működik tovább, a Konzumot pedig törlik a cégnyilvántartásból.

Az egybeolvadás után 1,1 milliárd euró lehet a jogutód társaság tőzsdei értéke, amellyel az ötödik legnagyobb cég lesz a Budapesti Értéktőzsdén. A társaságok tulajdonosai a fúzió lebonyolításával párhuzamosan a lépéseket a feltörekvő piaci befektetők, fedezeti és befektetési alapok képviselőinek is bemutatják. A tervek szerint a jogutód tőzsdei társaság már a szélesebb régiókban, illetve a közép- és hosszú távú befektetésekben gondolkodók számára is figyelemre méltó befektetési célponttá válhat.

Fotó: VG / Vémi Zoltán

Az igazgatóságok összeolvadási határozatának tegnapi részvényesi jóváhagyása után a következő lépés a befektetői prezentáció szerint jövő március 29-én esedékes, amikor a 2018 végi mérlegadatok ismeretében egy új kettős közgyűléssel zárul le a beolvadás.

A Konzum és az Opus Global Nyrt. az elmúlt 18 hónapban külön-külön is erős növekedést ért el a nettó eszközértékben, elsősorban a nagy léptékű tőkeemelés-sorozatoknak és az akvizícióknak köszönhetően.

A két vállalat hét ágazatban rendelkezik érdekeltségekkel az építőipari, élelmiszeripari, energetikai, turisztikai, telekommunikációs, IT-, ingatlan- és pénzügyi szektorban szerzett befektetéseivel.

A társaságok nemrégiben közzétették rövid távú várakozásaikat is, eszerint az összeolvadt cég 2019–2020-ban 795 millió eurós bevétellel és 142 millió eurós kamat-, amortizáció- és adótétel-levonás előtti eredménnyel (EBITDA) kalkulál.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashtaja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.