BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál jóval több osztalékot utalhat az államnak a Mol és a Richter

A költségvetésben tervezettnek csaknem a dupláját utalhatja át a Mol osztalékként az államnak a 2018-as éves eredmények terhére, és a Richtertől is több pénz érkezhet.

Konzervatívok az állam 2019-es osztalékbevételi tervei a tavalyi első kilenchavi tényadatok és a negyedik negyedéves várakozások alapján: a tőzsdecégek közül a Mol sokkal többet juttathat vissza tavalyi nyereségéből kisebbségi tulajdonosának, a Magyar Államnak, és a Richtertől is több pénz folyhat be a költségvetésbe. Összesen 35,35 milliárd forint osztalékbevétel szerepel a 2019-es, még tavaly nyáron megszavazott központi költségvetésben,

  • ebből a Moltól 13,32 milliárd forintra,
  • míg a Richtertől 3,15 milliárd forintra
  • számít a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV). Még a konzervatív becsléssel is az olajtársaság lenne az állam fő befizetője, kicsivel megelőzve a Magyar Villamos Műveket.

    A Moltól a 2018-as üzleti év után az állam nem kalkulált rendkívüli osztalékkal, annak ellenére sem, hogy tavaly 42,5 forint jutott részvényenként a tulajdonosoknak ilyen jogcímen. A 13,32 milliárd forintos osztalékbevételi terv akkor teljesülne, ha az olajcég mindössze 75 forintot juttatna vissza részvényenként. Az MNV azzal indokolta a konzervatív becslését, hogy az osztalékot nem csupán a társaság teljesítménye, de a piaci környezet is nagyban befolyásolja, ráadásul a Mol alapszabálya szerint a szavazati jog 10 százalékban van korlátozva, így a 21,65 százalékban tulajdonos MNV-nek (a teljes állami tulajdonrész 25,24 százalék) nincs ráhatása az osztalék mértékére.

    Fotó: Kallus György

    Egyértelműen alacsony a 75 forintos részvényenkénti osztalékvárakozás a Moltól – mondta a Világgazdaságnak Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. Szerinte semmi nem indokolja, hogy a tavalyi 85 forint alaposztaléknál kevesebb legyen az idei kifizetés. Sokkal valószínűbb, hogy újra rendkívüli profitvisszaosztás következik. Pletser Tamás szerint a Reuters elemzői konszenzusa helytálló, pillanatnyilag 129,4 forinton áll az osztalékvárakozás, tehát majdnem 2 forinttal magasabban a 2017-es év nyereségéből kifizetett 127,5 forintnál. Ekkora nagyságrendű osztalékkal kalkulálva az MNV csaknem 23 milliárd forintot kapna a Moltól (amivel együtt az állam 26,77 milliárd forintot tenne zsebre). Pletser Tamás szerint jelentős beruházásokra idén nem fordít az olajcég,

    így a 2019–21 között évente 2,2-2,4 milliárd dollárra várt megtisztított EBITDA-eredménysor lehetőséget biztosít az osztalékszint fenntartására.

    A Richter-osztalékra könnyebb lehetett elkészíteni a kalkulációt az MNV-ben. A gyógyszergyártó évek óta a nettó profitja negyedét osztja szét a részvényeseinek, köztük a 25,25 százalékban tulajdonos vagyonkezelőnek. A költségvetésben 3,15 milliárd forint osztalékbevétellel számolnak a Richter tavalyi profitjából (az MNV-nek itt sincs ráhatása az osztalékra). A Reuters elemzői szerint a gyártó 2018-as nettó nyeresége megközelítheti a 60 milliárd forintot, ebből az államnak 3,78 milliárd forint feletti összeg jutna.

    Tudatos lehetett az osztalékbevételek alultervezése, és nem is számít újdonságnak a büdzsé tervezése során

    – mondta Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. A szakértő szerint az állami cégek osztalékbevételeit a rendelkezésre álló adatok alapján készítették el a szakminisztériumban, hasonlóan ahhoz, mint amikor az aktuális olajár vagy az euró-forint árfolyamok alapján kalkulálták a büdzsé fő sarokszámait.

    A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.