BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Részleteket remél a piac az osztalékról

A Magyar Telekom bevételei hét százalékkal emelkedhettek 2018 utolsó három hónapos időszakában, éves alapon.

Az elemzők minden soron bővülést várnak a Magyar Telekom negyedik negyedéves gyorsjelentésétől. A hat elemzőház becslésein alapuló konszenzus szerint a legjobban, 60 százalékkal a nettó eredmény bővülhetett. Ha a konszenzusban szereplő adatok bejönnek, akkor

a cég által várt teljes 2018-as bevétel 630 milliárd forint helyett 653,1 milliárd lehet, míg az EBITDA 190 milliárd forint helyett 192,8 milliárdot tehet ki.

„Bevételben és nettó eredményben is javulást várunk a Magyar Telekomtól, de a piac elsősorban az adósságráta alakulására figyel. Nem kizárt, hogy a 30 százalékos szint alá megy a mutató. Ennek azért van jelentősége, mert az 5G-frekvenciapályázatokra való felkészülés miatt is tartalékolt a társaság.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A számviteli szabályok változásával tökéletes apropó kínálkozik ahhoz, hogy az osztalékpolitikán is módosítsanak. Ennek részletei vélhetően a szerdai gyorsjelentés másnapján egy befektetői prezentációból derülhetnek ki” – mondta a Világgazdaságnak Gaál Gellért, a Concorde elemzője. A profitnak a szakértő szerint az is jót tesz, hogy az új székházba költözés miatt eladtak olyan ingatlanokat, amelyeket már nem használnak. Emellett az erős makrogazdasági mutatók biztos alapot jelentettek a társaság működéséhez. A Concorde várakozásai szerint a rendszer-integrációs bevételek is nőttek a három hónapos időszakban.

Karácsony előtt a készülékértékesítések fellendültek, ahogy a mobiladat-értékesítésekből származó árbevétel is nőhetett. Mindezek ahhoz vezethetnek, hogy az éves bevételi célokat is túlteljesíti a Telekom. Várakozásaink szerint az éves bevétel a cég által remélt 630 milliárd helyett 650 milliárdot érhet el, míg az EBITDA 190 milliárd helyett 196 milliárd lehet

– mondta Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.