BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtört a dollár ereje a Fed-ülés után

Tavaly április óta csökkenő trend bontakozott ki az euró-dollár kurzusban.

Tavaly április óta csökkenő trend bontakozott ki az euró-dollár kurzusban. Emögött az húzódott meg, hogy véget ért a 2016 közepe óta zajló szinkronizált gazdasági növekedés a világban, aminek az eurózóna az egyik fő haszonélvezője volt. Ezzel elkezdtek szertefoszlani a remények, hogy sikerül valamiféle kézzelfogható hozamot kicsiholni a stabilabb eurózóna-beli gazdaságok kötvénypiacain. Eközben a tengerentúlon a Fed folytatta negyedévenkénti 25 bázispontos kamatemeléseit, aminek következtében a kamatkülönbözet egyértelműen a dollárt favorizálta, sőt, az eurózóna és az euró borúsabb kilátásai miatt sokan a dollárkitettség fedezésétől is eltekintettek. Ennek a trendnek a hátán az euró-dollár kurzus egy év alatt 1,23 közeléből egészen 1,12-ig esett vissza.

Az utóbbi fél év makroadatai azonban változást hoztak, ugyanis a különféle hangulatindexek az ipari aktivitást mérő tényleges adatok arról tanúskodtak, hogy Amerikát is elérte a globális gazdasági lassulás. Ezt jól szemlélteti például az, hogy az utóbbi két hónapban a Markit kompozit beszerzésimenedzser-indexei hosszabb idő után a hasonló eurózónás indexek alá estek, és a nemrég publikált New York-i Fed feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index is történetének legnagyobb havi visszaesését szenvedte el. Eközben legutóbbi kamatdöntő ülésén a Fed is megnyitotta az utat egy potenciális kamatcsökkentés előtt, amiből a piac már 75 bázispontnyit vár az idénre.

Ezen események tükrében a dollár egyelőre elvesztheti azt a menedékszerepét, amelyet az utóbbi egy év globális lassulása során betöltött, ez pedig az ezalatt kiépített long pozíciók zárásával járhat.

A technikai képre pillantva azt láthatjuk, hogy ez a folyamat az előző heti Fed-ülést követően gyorsulhatott fel igazán, aminek hatására az euró-dollár kurzus pénteken áttörte a kétszáz napos mozgóátlagot 1,135-nél, ami szintén az eddigi trend törésére utal. Ezzel most megnyílt az út az 1,15-os technikai szintig, amelynek áttörése esetén 1,158-ig is felszaladhat az árfolyam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.