BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Euró-dollár: profitrealizálás következhet

A makrogazdasági kép mellett kiemelt fontosságúak lesznek a soron következő jegybanki ülések.

Éles fordulatot mutatott be a hét elején az euró-dollár kurzus, miután az amerikai ISM feldolgozóipari index 2016 augusztusa óta először esett ismét a már kontrakciót jelentő 50 pont alá. Ez azt mutatja, hogy augusztusban az amerikai ipar is jobban megérezte a globális lassulást, amit egyébként a Fed frissen megjelent bézs könyvében több körzet adata is alátámaszt. Mivel az ipar az amerikai GDP nagyjából egynyolcadát adja, ez önmagában még annyira nem vészjósló, de valamelyest szűkíti azt az ollót, amely jó nagyra nyílt az eurózóna és az Egyesült Államok gazdasági kilátásai között az utóbbi másfél évben.

Márpedig ez a tényező volt végső soron az (a többi között a monetáris politikák divergenciáján keresztül), amely 2018 áprilisa óta több mint 10 százalékos csökkenést hozott az euró-dollár kurzusban.

Ebben egy esetleges fordulat jelei jogosan ellenirányú mozgást válthatnak ki. Ezt a mozgást katalizálta az utóbbi napokban a Brexit és a kereskedelmi tárgyalások felől érkező pozitív hírfolyam, továbbá az, hogy több EKB-jegybankár is az újabb eszközvásárlások ellen szólalt fel mostanában.

A makrogazdasági kép mellett rövidebb távon természetesen kiemelt fontosságúak lesznek a soron következő jegybanki ülések.

Az EKB az utóbbi időben inkább hűteni igyekszik a várakozásokat, a Fed legbefolyásosabb jegybankárai ellenben a további lazítás irányába mutató nyilatkozatokat tettek. Ez is inkább az euró-dollár árfolyam emelkedését támogathatja rövidebb távon.

A pozicionáltságot nézve azt láthatjuk, hogy az intézményi befektetőknek (akik a rövid távú mozgások szempontjából elsődlegesen számítanak) rég nem látott long kitettségük van a dollárindex irányába (legutóbb 2016 közepén volt ilyen). Ez már inkább kontraindikátornak fogható fel. Ezzel szemben az euró esetében erős pesszimizmus jellemző, ezért e szempontból is van tér a fordulatra.

Végezetül a technikai kép is egy rövidebb távú felpattanás irányába mutat, ugyanis a csökkenő trendcsatorna aljáról egy szép fordulós gyertyaalakzattal indult meg felfelé az árfolyam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.