BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhanás közben, válaszút előtt a bitcoin

Mélyrepülésbe kezdett a kriptopiac, pedig a háttérben folyamatosan nő a digitális valuták elfogadottsága mind az intézményi befektetők, mind a kereskedelmi vállalkozások, szolgáltatók körében.

Féléves mélypontjára esett a héten a bitcoin árfolyama:

6600 dollárt kellett adni érte, pedig június végén még 13 ezer dollár fölött járt a jegyzés.

A legismertebb kriptodeviza mélyrepülése magával húzta a piacot, amelynek kumulált kapitalizációja újra 200 milliárd dollár alá csúszott a héten, miközben a nyáron még meghaladta a 365 milliárd dollárt. Az év első fele drágulással telt, de július óta a kereskedelmi háború enyhülése, a Facebook librájának bukása és a kisbefektetők profitrealizálása az árfolyamesés irányába hatott.

A piaci környezet is kedvezőtlenebbé vált az ősszel. A fejlett gazdaságok állampapírhozamai enyhe emelkedésnek indultak, több részvényindex pedig történelmi csúcsra futott, ami jelentős mennyiségű tőkét vonhatott ki a kriptopiacról. Nyár óta a bitcoin jegyzése és az S&P 500 mozgása egymáshoz képest ellentétes irányú, bár az egész évet tekintve a bitcoinbefektetők jobban jártak, mert az árfolyam a duplájára nőtt, szemben a 24 százalékot erősödő S&P 500 indexszel.

Fotó: AFP/Jaap Arriens/NurPhoto

A kriptodevizák hívei a bitcoin technikai képe alapján jövőre további felértékelődésre spekulálnak, noha a pénz- és tőkepiacokon még mindig érezhető a berzenkedés az elektronikus pénzektől.

Megjelentek az intézményi befektetők, és a kriptovalutákat egyre több helyen fogadják el fizetőeszközként, de egyelőre ez kevés ahhoz, hogy a jegyzés lendületet kapjon. Csak az elmúlt pár hónapban olyan vállalatok csatlakoztak a kriptovaluta-használók köréhez, mint a Microsoft és a Starbucks.

Az intézményi befektetők közeledése is érezhető. A piac vezető brókercége, a Grayscale Investments adatai szerint az idei harmadik negyedévben rekordra ért a tőkebeáramlás:

255 millió dollár érkezett a kriptotermékekbe, döntő többsége intézményi befektetőktől.

A világ egyik legnagyobb alapkezelője, a bitcoinkereskedést először intézményi szintre emelő Fidelity is bejelentette, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel folyamatosan növeli érdekeltségét a kriptopiacon.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.