BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vaskos pluszban zárhatja az évet a BUX

A magyar tőzsde vezető indexét az OTP–Richter-tandem húzta csúcsra, a Mol és a Telekom kimaradt a részvénypiaci raliból.

Igazán nem lehet panasz a BUX index idei teljesítményére, különösen ami az utóbbi két hónapot illeti. A tavalyi évet 39 139 ponton záró tőzsdemutató ugyanis október 10-ig csak 39 466 pontig jutott, de a következő tőzsdenaptól turbó üzemmódba kapcsolt, és azóta egyik történelmi rekordot állítja fel a másik után.

Tegnap délelőtt már 45 657 ponton állt az index, ami éves szinten 16,6 százalékos plusznak felel meg. A lendület részben a nemzetközi környezetnek is köszönhető, hiszen Amerikától Ázsiáig – sőt még kivételesen Nyugat-Európában is – mindenütt a bika volt az úr.

Több, a piacokat régóta nyomasztó gazdasági-politikai válsághelyzet jutott közelebb a megoldáshoz, de jól sikerült a globális piacokon a harmadik negyedéves jelentési szezon is. Az amerikai–kínai kereskedelmi háborúban részleges megállapodást kötöttek a felek, Boris Johnson és a brit Konzervatív Párt választási diadalával pedig szertefoszlani látszik a megállapodás nélküli Brexit rémálma.

Fotó: VG – Kallus György

Az index erősödése ugyanakkor túlnyomó részben két részvénynek, az OTP és a Richter papírjainak tulajdonítható. Egyrészt a Mol mellett ez a két blue chip játszik igazán domináns szerepet a pesti börzén, másrészt kiváló fundamentumaikkal is kiemelkednek a mezőnyből.

Az OTP az elmúlt időszakban gyakorlatilag teljes egészében felvásárolta a Société Générale kelet-európai bankhálózatát, ezzel Magyarországon kívül most már 12 országban vannak kisebb-nagyobb érdekeltségei.

Másrészt, részben éppen a terjeszkedés következtében, a legnagyobb magyar bank kamatmarzsa és sajáttőke-arányos nyeresége is meghaladja a nyugat-európai bankok átlagos szintjeit. A hazai magánszektor hitelállománya viszont még mindig jóval alacsonyabb, mint a Lajtától nyugatra, tehát tartalék is van a piacban.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatják

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.